Slaba vajda od bogatih klijenata: Propala i treća banka u samo dva mjeseca

02.05.2023. | 14:05

Propala je i treća banka srednje veličine u SAD u samo dva mjeseca – “Prva republiknska banka” imala je uglavnom bogate klijente, a prodata je “DŽi-Pi Morgan Čejsu”.

Regulatori su zaplijenili problematičnu banku i prodali sve njene depozite i većinu imovine banci “DŽi-Pi Morgan Čejs” u pokušaju da spriječe dalja bankarska previranja u SAD.

“Nju Indijan ekspres”, pozivajući se na Asošiejtid pres, navodi da je to druga najveća propast takve banke u istoriji SAD iza “Vašingom mutuala”, koji je propao na vrhuncu financijske krize 2008. godine, a takođe je preuzeo “DŽi-Pi Morgan Čejs”.

“Prva republikanska banka” borila se da preživi još od kolapsa “Banke silijijumske doline” i “Signičer banke”, a ulagači i deponenti su bivali sve više zabrinuti da ona neće opstati zbog velikog iznosa neosiguranih depozita i izloženosti zajmovima sa niskim kamatama.

Dana 13. aprila ove godine “Prva republikanska banka” imala je približno 229 milijardi dolara ukupne imovine i 104 milijarde dolara ukupnih depozita – navela je Savezna korporacija za osiguranje depozita.

Krajem prošle godine američke Federalne rezerve svrstale su je na 14. mjesto po veličini među američkim komercijalnim bankama. Procijenjeno je da bi Fond za osiguranje depozita pretrpio gubitak od 13 milijardi dolara, ako banka ode u stečaj.

Spašavanje “Banke Silicijumske doline” koštalo je Fond rekordnih 20 milijardi dolara.

“Prva republikanska banka” imala je bankarsku franšizu na kojoj joj je zavidjela većina industrije. Klijenti su bili, uglavnom, bogati i moćni ljudi i rijetko su kasnili sa plaćanjem svojih zajmova.

Banka je velik dio svog novca zaradila dajući jeftine zajmove bogatima, što je, navodno, uključivalo i izvršnog direktora “Meta Platdorms” Marka Cukerberga.

Preplavljena depozitima dobrostojećih, banka je udvostručila ukupnu imovinu u odnosu na 102 milijarde dolara na kraju prvog tromjesečja 2019, kada je imala 4.600 zaposlenih sa punim radnim vremenom.

Ali, velika većina depozita, poput onih u “Banci silicijumske doline” i “Signičer banci”, bili su neosigurani – to jest iznad granice od 250.000 dolara koju je odredila Savezna korporacija za osiguranje depozita. Ti su strahovi doveli do povlačenja novca, klijenti su iz banke izvukli više od 100 milijardi dolara.

Oznake: Banka, Propast