Slab svinjokolj u Semberiji: Prvi put da domaćin nije rasprodao sve svinje

20.11.2023. | 20:23

Na farmi u Dragaljevcu, Milenko Urošević trenutno ima sedam tovnih svinja za prodaju. Prvi put se desilo da ih već do sada nije rasprodao. Da li je razlog cijena ili afrička svinjska kuga koja je opustošila farme ne zna, ali je siguran da će ovo biti izazovna godina za svinjokolj.

“Cijena se kreće trenutno oko 5,5 KM po kg žive vage, e sad klasa tu je negdje do 200-220kg. Mada smo miještani imali svinjokolj nekad krajem jula, svo smo poklali po 3-4, ko nije imao nekako se snašao, ali mislim da će ove godine biti teško za svinjokolj. Pošto imam par komada za tržišni višak, rijetko se traži. Maloprije me je zvao čovjek iz Bratunca, ali kažem u odnosu na prošlu godinu me rijetko je bilo poziva”, rekao je Milenko Urošević iz Dragaljevca.

Ni u ostalim selima nije ništa drugačije. Oni koji se i profesionalno bave obradom mesa tvrde da ove zime neće biti toliko posla.

Afrička svinjska kuga opustošila je semberske farme. Do sada su se tražili tovljenici od 150 do 200 kg, a njih sada nema toliko kažu farmeri. Određeni broj kupaca okreće se kupovini manjih količina mesa u mesarama.

“Gdje je taj svinjokolj idalje popularan ovdje, ali sigurno je da neće biti dovoljno svinja za svinjokolja”, rekao je Slobodan Petrić iz Mangojevića.

Klanje svinja za vlastite potrebe dozvoljeno je, ali je potrebno da se obezbijedi prostor gdje se svinje kolju koji se može oprati i dezinfekovati. Veterinari i ove sezone podsjećaju da je neophodna analiza mesa na trihinelu.