Škrebiću se ne sviđa ideja o minimalnoj plati od 1.050 KM: “Nije to skup želja”

02.11.2023. | 16:03

Dragutin Škrebić, vlasnik “Škrebić company”, firme koja se bavi proizvodnjom obuće kaže da je ideja o minimalnoj plati od 1.050 KM “suluda”, i da će ugasiti industriju tekstila, kože i obuće.

On kaže da najaniža plata nije skup nečijih želja, već stvar mogućnosti i da se moraju pratiti parametri i na osnovu njih računati minimalnu platu, a ne dogovarati.

“U Srbiji za iduću godinu dogovorena je minimalna plata od 780 KM, a Srbija je ipak u odnosu na nas u velikoj prednosti. To je država, u odnosu na nas koji smo protektorat. Srbija je veliko tržište i kod njih je najniža plata 780 KM, a mi se frljacamo sa 1.050 KM”, rekao je Škrebić za “Nezavisne novine”.

On kaže da nema teoretske šanse da toliku platu podnese industrija kože, tekstila i obuće i da će ta industrija biti ugašena jer ne može onaj ko “pertla cipelu” imati 1.050 KM jer to onda znači da bi drugi morali imati 1.600 ili 1.800 KM, a to nije moguće u ovoj situaciji.

“Kriza je u svijetu, mi imamo smanjene narudžbe i nemamo teoretsku šansu da preživimo uz sve pomoći koju je Vlada dala našoj grani uz koje smo napravili nove pogone i investirali u opremu. Mi smo svi na long poslovima, a cijena minute u BiH je takva da to nije moguće ispoštovati”, rekao je Škrebić.

On ističe da minimalnu platu treba da određuju ekonomski pokazatelji , a ne da se ona dogovora kao do sada. .

“Mi bi voljeli da to bude 2.000 KM ali to nije moguće. To može napraviti ogromne štete. Priodi od poreza i doprinosa u budžet su značajno rasli, a u isto vrijeme privredna aktivnost je smanjena, nema izvoza i kriza je u Evropi. Treba uzeti sve u ozbir i ozbiljno prići problemu, jer možemo napraviti rusvaj iz kojeg neće biti nazad. Ako jednom izgubimo jednog kupca i tržište, nisam siguran da ćemo poslije moći da se vratimo”, rekao je Škrebić.