Skok za više od jedan odsto: Cijene nafte na svjetskom tržištu ponovo porasle

13.11.2023. | 21:00

Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su porasle za više od jedan odsto nakon što su u mjesečnom izvještaju Organizacije proizvođača i izvoznika nafte /OPEK/ otklonjene zabrinutosti tržišta oko slabe potražnje u Americi i Kini.

U Londonu je cijena sirove nafte “brent” veća za 1,25 dolara ili 1,5 odsto i sada je 82,68 dolara po barelu.

U NJujorku je cijena svijetle sirove nafte porasla za 1,24 dolara ili 1,6 odsto i iznosi 78,41 dolara po barelu.

U svom mjesečnom izvještaju OPEK je naveo da je stanje na tržištu zadovoljavajuće i okrivljuje špekulante za pad cijena. OPEK je u svoj izvještaj unio blago ovogodišnje povećanje potražnje za naftom i ostao je pri svojoj relativno visokoj procjeni potražnje za narednu godinu.

“Sve ukazuje na to da je OPEK u svom mjesečnom izvještaju otklonio zabrinutosti u vezi sa potražnjom i ukazao na `prenaduvane` negativne odnose prema potražnji u Kini te pojačao predviđanja za potražnju za ovu godinu adok je sve ostalo nepromijenjeno za narednu”, rekao je analitičar tržišta iz firme “OANDA” Krejg Irlam.

Investitori su izrazili zabrinutost nakon što je Američka administracija za informaciju o energiji /EIA/ prošle sedmice objavila da će proizvodnja u toj zemlji tokom ove godine blago porasti a da će potražnja opasti.