Skok od devet odsto: “Ikea” povećava cijene zbog problema u snabdijevanju

31.12.2021. | 09:29

Švedski proizvođač namještaja “Ikea” će sljedeće godine povećati cijene u prosjeku za devet odsto zbog stalnih poremećaja u snabdijevanju i transportu, saopštila je kompanija koja upravlja većinom prodavnica ovog švedskog giganta.

Nestašice izazvane pandemijom i izazovi u transportu povećavaju inflaciju i stežu ekonomije na globalnom nivou, a potrošači sve više osjećaju posljedice.

“Kao i mnoge druge industrije, ‘Ikea’ se i dalje suočava sa značajnim ograničenjima u transportu i sirovinama koja povećavaju troškove, bez mogućeg prekida u doglednoj budućnosti”, navodi se u saopštenju holdinga “Ingka grup”, koji posjeduje 90 odsto “Ikeinih” prodavnica.

Ovi veći troškovi, koji se uglavnom osjećaju u Sjevernoj Americi i Evropi, sada će morati da se prenesu na kupce.

“Prosjek povećanja u ‘Ingka grupu’ je oko devet odsto na globalnom nivou, sa varijacijama u zemljama ‘Ingka grupa’ i opsegu, što odražava lokalizovane inflatorne pritiske, uključujući probleme u vezi sa robom i lancem snabdijevanja”, saopštio je ovaj holding.

Prema navodima kompanije, “Ikein” franšizer “Inter Ikea grup” apsorbovao je troškove u iznosu od 250 miliona evra tokom 2021. godine zbog ovih logističkih tenzija, koje su pogoršane povratkom potražnje nakon prve faze pandemije.

“Inter Ikea grup” je prošlog mjeseca prijavio pad godišnjeg profita od 17 odsto, pripisujući to naglom porastu cijena transporta i sirovina.

Cijene kontejnerskog transporta su na rekordnom nivou nakon izbijanja pandemije, koja je poremetila pomorsku logistiku.

U isto vrijeme, davalac franšize koji stoji iza najvećeg svjetskog prodavca namještaja prijavio je veću prodaju za godinu od 25,6 milijardi evra, što predstavlja rast od osam odsto.

Međutim, globalni skok u cijenama energije, zastoji u lancu snabdijevanja i rastuća potražnja izazvali su beznadežnu inflaciju. U evrozoni je inflacija u novembru dostigla 4,9 odsto tokom jedne godine, što je rekordno visok nivo od uvođenja evropske jedinstvene valute 1999. godine.

U SAD cijene su porasle za 6,8 odsto prošlog mjeseca u odnosu na novembar 2020. godine, što je najviši nivo u poslednjih 39 godina, navodi AFP.

Oznake: Cijene, Povećanje