Skok isplata na ime naknade štete: Osiguranja najavljuju zahtjev za povećanje premija

28.11.2022. | 07:19

Osiguravajuća društva iz Republike Srpske isplatila su za devet mjeseci ove godine 78,5 miliona maraka na ime naknade štete klijentima, što je za 13,5 miliona maraka više u odnosu na isti period lani.

Rekao je to za “Glas Srpske” predsjednik Skupštine udruženja osiguravajućih društava RS Bojan Popović, dodavši da je trend rasta isplate štete klijentima nastavljen i nakon polugodišta.Popović je istakao da ima još dosta likvidirane štete koja bi trebalo da budu isplaćena do kraja godine, te da će ta cifra na kraju decembra biti daleko veća.
– Analiza pokazuje da je od januara do kraja septembra ove godine ukupna premija iznosila 209 miliona maraka, dok je u istom periodu lani iznosila 194 miliona maraka – istakao je Popović.Naglasio je da do kraja ove godine sigurno neće biti promjene tarifa, ali da već sada brojke ukazuju na nedovoljnost premije i da će se sa regulatorom morati pregovarati o povećanju premije ne samo od auto-odgovornosti nego i drugih vrsta osiguranja, s obzirom na drastičan porast isplate štete u pojedinim segmentima.

– Kada govorimo o imovinskim osiguranjima, isplata štete je za devet mjeseci porasla za 234 odsto u odnosu na isti period 2021. godine – naglasio je Popović.

Iako je osiguranje od auto-odgovornosti oduvijek bilo dominantno, Popović ističe da su se u posljednje vrijeme još neke vrste osiguranja počele izdvajati.

– U ovoj godini, u odnosu na proteklu, najviše je raslo osiguranje garancija i osiguranje od različitih finansijskih gubitaka. To pokazuje da se polako mijenjaju trendovi na tržištu osiguranja i da i kod nas rastu neke vrste osiguranja kojih ranije i nije bilo u nekoj značajnijoj mjeri – rekao je Popović.

Kada je riječ o poslovanju osiguravajućih društava, Popović ističe da će završni godišnji račun pozicionirati svaku osiguravajuću kuću, ali da se već sada zna da pojedine posluju na samoj ivici pozitivnosti.

– Ukupan rezultat je još pozitivan, ali je on na polugodištu ove godine bio manji za 23 odsto u odnosu na polugodište prošle godine, dok je za devet mjeseci taj procenat nešto manji. Pravu sliku imaćemo na kraju godine kada isplatimo i svu likvidiranu štetu – kazao je Popović.

Informacioni centar

Govoreći o nedavno održanim Danima osiguranja RS, Bojan Popović je podsjetio da je potpisan sporazum sa Udruženjem osiguravača Srbije, te da se preduzimaju koraci na osnivanju informacionog centra društava za osiguranje RS.

– Imali smo već nekoliko sastanaka, razmijenili iskustva sa kolegama iz Srbije i trenutno sa Agencijom za osiguranje RS i Ministarstvom finansija radimo na izmjenama zakona koje će nam dati osnovu za formiranje tog centra. Nije realno očekivati da se to dogodi prije sredine iduće godine – rekao je Popović.