Skok cijena repromaterijala: Zabrinute poljoprivrednike očekuje neizvjesna godina

17.01.2022. | 19:40

Poljoprivrednike očekuje neizvjesna godina. Visoke cijene repromaterijala zabrinule su poljoprivredne proizvođače i pod znak pitanja stavile opravdanost njihovog posla. Ipak priznaju da su im podsticaji gubitke ublažili. Pantelija Jovanović iz Međaša kod Bijeljine jedan je od 2 200 poljoprivrednika iz Semberije koji je dobio podsticaje. Za njegovo domaćinstvo koje se bavi uzgojem tovnih junadi i krava ovo su značajna sredstva.

“Izašli su svi u susret, sve je isplaćeno za prošlu godinu i to je da kažem u ovim vremenima, kada su žitarice poskupile i preskupe, da to drži balans. Da smo na nekoj nuli, a da nije toga živi minus bi bio stvarno. Imam 70 grla, imam 60 tovnih i 10 krava muzara.U ovom vremenu teško je da se ugasi ta proizvodnja jer se ona ne obnavlja za mjesec, već tu treba malo duži vremenski period. I radimi, radimo, probaćemo još ovu godinu da vidimo kako ćemo izgurati, a ako bude ovako…teško”, rekao je Pantelija Jovanović, uzgajivač goveda.

Iz bijeljinskog Agrarnog fonda kažu da su  zadovoljni su što su podsticaje isplatili i potpunosti.Iz godine u godinu je kažu više novca koji za ove svrhe stižu i iz Minisatrtva poljoprirede.

“Sa zadovoljstvom mogu reći da smo ove godine išli do, odnosno isplaćivali maksimalan iznos koji je bio pravilnikom, što u 13 godina postojanja Agrarnog fonda nikad nije bio slučaj. Tako da smo imali situaciju da smo npr.za tovljenu junad isplaćivali po 150 KM po komadu.Iz godine u godinu se povećava iznos podsticaja koji dolazi iz Ministarstva poljoprivrede i nadam se da mali doprinost tome daje i Agrarni fond. U ovoj godini smo isplatili 1 400 000KM podsticaja”, rekao je Zlatan Lazarević, direktor Agrarnog fonda.

Prethodnih godina budžetska stavka za Agrarni fond bila je podijeljena te su značajna sredstva bila preusmjeravana ka Odjeljenju za poljoprivredu, a nisu išla na račun Agrarnog fonda. Ta stavka je ukinuta i sva sredstva usmjerena su na isplate poljoprivrednicima. Zahvaljujući amandmanima Koalicije dogovor za Bijeljinu, Agrarni fond uspio da dobije milion i 400, a rebalansom predloženo još 90 000 KM i da po prvi put bude i viška sredstava, prenosi ATV.