Sjajna prilika za posao: Evropi fali radne snage – ova zanimanja su najtraženija

20.12.2021. | 16:18

Mnoge zemlje Europe su se ove godine suočile sa nestašicom radne snage.

Kako su mediji nedavno prenijeli saopštenje Instituta za istraživanje tržišta rada, Njemačkoj godišnje treba 400.000 doseljenika kako bi održala konstantan broj zaposlenih na tržištu rada, a u sličnom problemu se našla i Velika Britanija.

Glavni razlog neupražnjenih radnih mjesta je mali broj stručnjaka u pojedinim zanatima i oblastima. Pored podizanja plata, razvijene zemlje pribjegavaju nizu poteza kako bi privukli ljude da se zaposle, piše Blic.

Iako je posjeta frizeru popularna i kod nas, ubrzo postaje jasno da su usluge frizera u inostrastvu izuzetno precijenjene, a tamošnje mušterije su uveliko navikle na visoke cijene. Razlog za to je nemogućnost pronalaženja dobrog stručnjaka među stranim radnicima, a pritom su cijene previsoke. Ako računamo da je samo klasično muško šišanje 20-ak evra, onda je jasno kolike su cijene ostalih usluga.

Naši građevinci i do sada su prolazili dobro radeći po zemljama Europske unije. Zidajući po Njemačkoj, Austriji, ili Engleskoj, zarađivali su i po 3.000 evra mjesečno.

Namjera EU je da vlasnici nekretnine koji iznajmljuju svoju imovinu, istu i renoviraju, i to u cilju bolje energetske efikasnost i izolacije. Praktično, prema prijedlogu EU, sve javne i nenaseljene zgrade treba da budu obnovljene do 2027. godine, a stanovi i kuće do 2030. godine.

“Pravo je da se podižu građevinski standardi za nekretnine kako bi se zaštitila klima. Međutim, prijedlog EU je nemudar i uznemiravajući jer se govori o obnovi milion kuća u narednim godinama. Ovaj posao već danas nema ko da radi što govori da će cijene izgradnje eksplodirati”, rekao je rekao je za Bild Aksel Gedaško, predsjednik Saveznog udruženja njemačkih stambenih kompanija i kompanija za nekretnine (GDV).

Zbog nedostatka kvalifikovanih radnika vlasnici restorana u Velikoj Britaniji primorani su da uz platu ponude i nagradu od 1.000 funti samo da bi privoljeli kuvare i drugo kuhinjsko osoblje da se prijave za posao, piše Guardian.

Mala preduzeća kao što su Angie`s i D Grande, oba restorana u zapadnom dijelu Londona, Hotel Coniston i pekara Galeta u istočnom Londonu, nude naknade za prijavu na posao između 500 i 1.000 funti. Veći rivali, piše Guardian, nude još više. U Hari`s Baru ili lancu bistroa Cote bonus je i do 2.000 funti.

Direktor Galete Stiven Vibli kaže da glavnom pekaru nudi bonus od 1.000 funti za prijavu, uz platu do 40.000 funti, dok za neke druge pozicije u kompaniji, na primer vozače, nude bonuse od 500 funti.

Brexit i pandemija imali su ogroman uticaj na ugostiteljsku industriju jer se osoblje koje je do sada radilo vraća kući, u zemlje iz kojih su došli, što vlasnike u Velikoj Britaniji ostavlja bez radnika.