Sindikat uprave: Podržani principi mjera ekonomske politike i budžet za narednu godinu

11.12.2020. | 16:10

Skupština Sindikata uprave Republike Srpske podržala je danas principe mjera Ekonomske politike i budžet Srpske za narednu godinu u pogledu održavanja postojeće visine plata, kao i da se uštede u budžetu ostvaruju racionalizacijom u nabavkama i u drugim izdacima.

Skupština je usvojila zaključak kojim podržava da u što skorije vrijeme počne procedura donošenja novog zakona o državnim službenicima, kojim se unapređuje rad državne službe i sistem plata zasnovan na zaslugama, u skladu sa Programom ekonomskih reformi.

Skupština Sindikata uprave od Vlade Republike Srpske traži da hitno preduzme mjere na unapređenju socijalnog dijaloga za zaključivanje posebnih kolektivnih ugovora za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave, organa uprave i javnih službi, s obzirom da oni ističu u prvom kvartalu 2021. godine, te da spriječi sve opstrukcije od manjinskog sindikata.

Predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić rekao je novinarima da su ovo zaključci na osnovu postignute saglasnosti sa predsjednikom Vlade Srpske Radovanom Viškovićem.

Marić kaže da očekuje da kolektivni ugovori budu zaključeni do kraja marta.

On je naveo da je Skupština ovog sindikata danas usvojila i preporuke iz projekta “U susret reformama javne uprave”, koji je finansijski podržao Međunarodni centar “Olaf Palme”, i koji će biti polazni princip za donošenje novog zakona o državnim službenicima.

Sekretar Sindikata uprave Srpske Milorad Mitrović pojasnio je da se novim zakonom želi uspostaviti depolitizovana javna uprava, zasnovana na načelima profesionalizma, otvorenosti i odgovornosti, te državna služba sa jasno pozicioniranim pravima i obavezama državnih službenika dostupnim svim građanima.

“Kao rezultat naše analize formirali smo dokument koji ćemo ponuditi na razmatranje Vladi Republike Srpske i svakako ćemo se uključiti u javne rasprave o Nacrtu zakona o državnim službenicima, koji treba da bude polazni osnov za reformu javne uprave”, rekao je Mitrović.

Skupština Sindikata uprave Srpske zadužila je Republički odbor da počne proceduru za organizovanje redovnih izbora koji treba da budu održani naredne godine.

U tom kontekstu danas su usvojene izmjene i dopune Statuta ovog sindikata kojima se završava četvorogodišnji reformski proces Sindikata Republike Srpske.