Sindikat policije treba da potpiše sporazum: Dogovoreno povećanje osnovice plate

17.01.2022. | 15:48

Sindikat policije Unsko-sanskog kantona /USK/ najvjerovatnije će u naredna dva dana potpisati sporazum na osnovu kolektivnog ugovora sa kantonalnom vladom koji garantuje policijskim službenicima visinu osnovice plata od 315 KM, izjavio je predsjednik tog sindikata Mahmut Alagić.

Alagić je rekao da u tom slučaju sindikalna organizacija odustaje od najavljenog protestnog okupljanja u srijedu, 19. januara.

On je naveo da je sa kantonalnim premijerom Mustafom Ružnićem i ministrom unutrašnjih poslova USK-a Nerminom Kljajićem dogovoreno da povećanje osnovice plate svim policijskim službenicima bude oko 5,1 odsto.

“Smatramo da je naš zahtjev prema Vladi USK bio potpuno opravdan, s obzirom na porast cijena i troškova života. Takođe, moramo uzeti u obzir i povećanje obima poslova, ali i znatno veća primanja naših kolega u nekim drugim kantonima”, istakao je Alagić.

Kljajić je rekao da primjena odredbi ovog sporazuma može početi tek po usvajanju ovogodišnjeg budžeta, prenose federalni mediji.

“Sredstva za povećanje, odnosno izjednačavanje osnovice za platu svih budžetskih korisnika predviđena su u ovogodišnjem Prijedlogu budžeta USK za 2022. godinu. To naravno možemo primijeniti od momenta kada ga kantonalna Skupština izglasa i usvoji”, pojasnio je on.

Skupštinska sjednica na kojoj će se razmatrati ovogodišnji Prijedlog budžeta zakazana je za 19. januar.