Sijarto istakao: Ruski energetski gigant “Gasprom” je pouzdan partner

04.09.2022. | 18:37

Mađarski ministar spoljnih poslova Petar Sijarto rekao je danas da je ruski energetski gigant “Gasprom” pouzdan partner i da je ruska strana saopštila da će isporučiti sve ugovorene količine gasa Mađarskoj čak i u slučaju tehničkih problema sa sjevernim i zapadnim rutama isporuke.

“Po pitanju pozdanosti `Gasproma` moramo se osloniti na iskustvo. Do sada je `Gasprom` bio pozdan prema Mađarskoj. Treba naglasiti da ugovorena količina svakodnevno stiže duž južne rute”, istakao je Sijarto.

Sijarto je istakao da je ne treba računati na to da će “Gasprom” isključiti dovod i da Mađarska neće dobijati gas, mada je i to realna mogućnost.

Nešto ranije je Sijarto izjavio da je sa “Gaspromom” potpisan sporazum prema kojem od 1. septembra ide dodatnih 5,8 miliona metara kubnig gasa preko “Turskog toka” i Srbije.

Mađarska i “Gasprom” potpisali su u septembru prošle godine ugovore za isporuku 4,5 milijardi metara kubnih gasa godišnje u narednih 15 godina od kojih 3,5 milijardi metara kubnih dolazi rutom kroz Srbiju, a milijardu iz Austrije.