Semberci zadovoljno “trljaju” ruke: U ovogodišnjoj sezoni nezapamćena posjeta gostiju iz Srbije

24.08.2021. | 11:57

Bijeljina je postala interesantna turistička destinacija zbog mnogo sadržaja koje nudi, najčešći gosti su iz regiona, a ove godine najviše ih je bilo iz Srbije, izjavila je Srni direktor bijeljinske Turističke organizacije Jasmina Abdulahagić.

Ona je ocijenila da su ljudi, nakon duge pauze usljed restriktivnih mjera zbog pandemije virusa korona, sada željni putovanja, te navela da su ove godine za Bijeljinu bili zainteresovani i gosti iz Slovenije.

Abdulahagićeva je navela da su u ponudi kao top-destinacije etno-selo “Stanišić” i Banja “Dvorovi”, koje su se pokazale veoma atraktivnom u prethodnom periodu, posebno kada su uvedeni turistički vaučeri.

Prema njenim riječima, izletište u LJeljenči postaje sve interesantnija turistička destinacija, gdje u jednom kompleksu može da se provede aktivan dan, počev od pecanja do roštiljana, sportova na otvorenom, kao što su tenis, košarka, fudbal, šetnja kroz šumu.

“Najveći broj turista dolazi nam iz Srbije. Samo u jednom vikendu smo imali, na primjer iz Vršca, četiri autobusa sa turistima, više od 200 ljudi. Zatim dva autobusa turista iz Niša”, navela je ona.

Abdulahagićeva je istakla da se obim poslova Turističke organizacije vremenom povećao i da dolaze u situaciju da djelimično i upravljaju pojedinim turističkim destinacijama.

“Već smo u fazi da uređujemo staze oko manastira Tavna, do vodopada Skakavac, do Novakove pećine zajedno sa Planinarskim udruženjem `Majevica`, a sve s ciljem bolje ponude našim turistima koji dođu da obiđu manastir Tavnu da mogu da obiđu još nešto pored toga”, rekla je ona.

Abdulahagićeva je naglasila da je uloga Turističke organizacije Bijeljina u razvoju turizma nesporno velika, da predano rade na promociji ponude, posjećujući i veliki broj manifestacija.

“Turistička organizacija se trudi da ovu svoju ponudu plasira što bolje kroz brošure koje štampamo, oko pet-šest hiljada godišnje, promocije posredstvom elektronskih medija, a tu su i `Fejsbuk`, `Instagram`, naša veb stranica“, navodi Abdulahagićeva.

Abdulahagićeva je rekla da Turistička organizacija u centru grada uređuje svoje prostorije, gdje će na info-pultu i vikendima raditi jedan broj radnika.

Ona je ocijenila da će do kraja jeseni u centru grada biti postavljen “selfi znak”, o kojem se već dugo priča, a sada je završena projektna dokumentacija.

Govoreći o manifestacijama, od kojih su neke, kako je rekla, “zamrle” u vrijeme pandemije virusa korona, Abdulahagićeva je navela da su ove godine uspjeli da organizuju nekoliko događaja.

“`Savska regata` bila je iznenađujuće masovna, bilo je više od 220 plovila. Održan je `Zlatni kotlić Semberije`, a planirana je i umjetnička kolonija od 10. do 15. septembra, koja će okupiti 20 slikara iz Srbije i BiH, od kojih sedam iz našeg grada”, navela je ona.

Ona je dodala da je Turistička organizacija Bijeljina pozvana da učestvuje u “Danima Srpske u Beogradu”, te napomenula da se uvijek odazovu takvim manifestacijama, kako bi što bolje promovisali svoju turističku ponudu.

“Važno je da ne dođe ponovo do pooštravanja mjera, zabrana okupljanja i zatvaranja zbog pandemije jer bi nam to otežalo posao, i ne samo nama, jer mi brinemo i o ostaliim faktorima turizma koji su bili pogođeni tokom pandemije – ugostitelji, pogotovo hotelijeri, dobrim dijelom i restorani i zaista se nadamo da neće ponovo doći do nekog zatvaranja“, rekla je ona.

Ona je napomenula da su ove godine urađena tri promotivna filma, od kojih je film “Okusi Srpsku” finansiralo Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, a odnosi se, uglavnom, na gastronomsku ponudu, drugi je radila TV ekipa “Balkan trip”, a jednu reportažu uradio je sarajevski “O” kanal.

Abdulahagićeva je podsjetila da je do pandemije Turistička organizacija Bijeljina iz godine u godinu imala povećanje broja turista za 20 do 30 odsto.

Turistička organizacija Bijeljina osnovana je 2004. godine.