Sektor drvoprerade u BiH bilježi dobre rezultate: Namještaj najjača karika

14.05.2022. | 07:34

BiH je u prvom kvartalu ove godine u inostranstvo izvezla namještaj u vrijednosti većoj od 173 miliona KM, što je za oko četiri miliona više u odnosu na isti period lani, a prema riječima privrednika, dobar start prilika je za još bolje poslovanje, pa makar garniture spremali u skladišta, jer, kako kažu, kad kriza stane, onaj ko ima robu biće pobjednik.

Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da je plasman namještaja u inostranstvo od januara do kraja marta ove godine sedam puta veći od uvoza. BiH je u prvom kvartalu ove godine uvezla namještaj u vrijednosti 24,03 miliona maraka, što je za 2,3 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine.

Komentarišući navedene podatke, sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je da je samo Srpska u prvom kvartalu izvezla namještaj vrijedan oko 85 miliona maraka, dok je uvoz bio “težak” oko 14 miliona maraka.

– Plasman namještaja godinama je višestruko veći od uvoza i generalno proizvodnja i izvoz namještaja su najjača karika u sektoru drvoprerade. U Republici Srpskoj zabilježen je rast u sektoru namještaja za oko 30 odsto u prvom ovogodišnjem kvartalu, što je i više nego dobro – kazao je Šinik, navodi “Glas Srpske”.

On ističe da su dalje prognoze neizvjesne i da će na njih sigurno uticati i sukob u Ukrajini.

– Velika potražnja dovela je do rasta plasmana. Evropa na neki način pruža otpor Dalekom istoku i tu je naša šansa. Osim toga, u posljednje vrijeme na listi kupaca sve više se pojavljuje Švajcarska. Namještaj se ubraja u trajna potrošna dobra i ako potraje ova kriza i negativni uticaji, to bi moglo zaustaviti potražnju – rekao je Šinik i dodao da je Evropljanima primamljiv masivni, tapacirani, ali i pločasti namještaj iz Srpske i FBiH.

On je podsjetio da kompletan sektor drvoprerade bilježi dobre rezultate zahvaljujući ogromnoj potražnji za četinarima.

Nakon velike ekonomske krize 2008. godine uslijedio je period velikog rasta, da bi u 2018. godini sektor namještaja u Srpskoj oborio sve rekorde, a u toj industriji zaposleno je oko 4.000 radnika.

Tržišta

Najznačajnija izvozna tržišta za BiH kada je riječ o plasmanu namještaja su Njemačka, Hrvatska, Italija, Srbija, Slovenija, Austrija, Holandija, Švajcarska i Francuska. Sa druge strane, na domaće tržište najviše namještaja stiže iz Srbije, Turske, Poljske, Slovenije, Italije i Bugarske.