Šef Svjetske banke upozorava na globalnu recesiju: Mnoge evropske zemlje još uvijek previše zavise od Rusije

Predsjednik Svjetske banke Dejvid Malpas upozorava da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla da izazove globalnu recesiju jer će skočiti cijene hrane, energenata i đubriva.

U obraćanju na jednom poslovnom događaju u SAD koji je organizovala Američka privredna komora, Malpas je rekao da je teško „vidJeti kako da izbjegnemo recesiju“, napomenuvši da zabrinutost povećava i usporavanje rasta u Kini zbog niza korona lokdauna.

„Gledajući globalni bruto domaći proizvod… teško je sada vidjeti kako da izbegnemo recesiju. Pomisao o udvostručenju cijena energije dovoljna je sama po sebi da izazove recesiju“, rekao je Malpas, ne iznoseći bilo kakvu konkretnu prognozu, prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC).

Svjetska banka je prošlog mjeseca smanjila svoju prognozu globalnog ekonomskog rasta za ovu godinu za skoro pun procentni poen, na 3,2 posto.

Malpas je takođe primijetio da mnoge evropske zemlje još uvijek previše zavise od Rusije u pogledu nafte i gasa, čak iako polako napreduju s planovima da smanje svoju zavisnost od ruske energije.

Naveo je da bi potencijalni potezi Rusije da zaustavi isporuke gasa mogli da izazovu „značajno usporavanje“ u regionu i dodao da visoke cijene energije već vrše pritisak na njemačku ekonomiju, najveću u Evropi i četvrtu po veličini u svijetu.

Ostavite komentar: