Šef Evropske centralne banke: Kriptovalute ne vrijede ništa

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard smatra da kriptovalute ne vrijede ništa.

„Moja veoma skromna procjena je da to ništa ne vrijedi“, rekla je Lagardova o kriptovalutama u intervjuu za holandsku emisiju „Koledž Tur“ koja je emitovana u nedjelju, prenosi Si-En-Bi-Si.

„To se ne zasniva ni na čemu“, dodala je ona. „Ne postoji ni osnovna imovina koja bi djelovala kao sidro sigurnosti“.
Lagardova je pozvala kreatore globalne politike da uvedu pravila kako bi zaštitili neiskusne investitore koji ulažu u digitalnu imovinu. Kriptovalute, posebno bitkoin, ove godine je izgubio više od polovine svoje rekordne vrijednosti iz novembra 2021.

„Zabrinuta sam za one ljude koji misle da ih na kraju čeka nagrada, koji nemaju razumijevanja za rizike, koji će sve to izgubiti i koji će biti strašno razočarani, zbog čega vjerujem da to treba regulisati“, rekla je Lagardova.

Skepticizam bivše šefice Međunarodnog monetarnog fonda prema kriptovalutama nije nov. Ona je ranije izrazila zabrinutost zbog uticaja digitalnih valuta na životnu sredinu, kao i njihove potencijalne upotrijebe u pranju novca i izbjegavanju sankcija, prenosi „Blic biznis“ pozivajući se na „Bonitet“.

Njeni najnoviji komentari stižu u vrijeme pojačanog ispitivanja kripto tržišta dok regulatori reaguju na posljedice kolapsa TerraUSD-a, kontroverznog takozvanog stejblkoina koji je trebalo da uvijek vrijedi 1 dolar, piše Si-En-Bi-Si.
Nekoliko centralnih banaka radi na sopstvenim virtuelnim alternativama gotovini kao odgovor na brzi rast digitalnih valuta a ECB je jedna od njih. Digitalni evro bi se u velikoj mjeri razlikovao od privatnih kriptovaluta, rekla je Lagardova.

 

Ostavite komentar: