Savo Minić: Kaldera sklapa postrojenja za budućnost

25.11.2020. | 08:00

Sve ono što naši inženjeri mogu da naprave, prije svega u oblasti srednjeg napona koji je energetski krvotok svake države, daje mi za pravo da vjerujem da je kompanija poput naše budućnost privrede i razvoja energetike i energetskog sistema, kaže u intervjuu za Nezavisne novine Savo Minić, direktor kompanije „Kaldera“ iz Laktaša koja posluje u sastavu Infinity International Group.

Nakon obnavljanja ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa Simensom i novog zapošljavanja čak i u doba korona-krize, „Kaldera“ postaje pravi ambasador domaće privrede, uvjeren je Minić.

Šta konkretno donosi novi ugovor sa Simensom?

Posjedovati licencu jedne od vodećih svjetskih kompanija prije svega znači povratak na velika tržišta na kojima možemo ozbiljno da konkurišemo sa izuzetno kvalitetnim proizvodima. Slikovitije rečeno, Simens proizvodi osnovne dijelove srednjonaponskog postrojenja RMU za transformatorsku stanicu, tačnije posudu sa rasklopnim elementom koja je ispunjena izolacionim gasom SF6, na koji mi nadograđujemo sve potrebne elemente kako bi se dobilo srednjonaponsko postrojenje. Zahvaljujući našoj saradnji i umijeću naših stručnjaka, „Kaldera“ je ove godine razvila i napravila blindiranu trafo stanicu koja je u fazi atestiranja kako bi dobila evropsku i svjetsku licencu. To podrazumijeva da je ta stanica mobilna i da je prilikom priključivanja možete prilagoditi svim mogućim uslovima, a po potrebi je i premjestiti na neku drugu lokaciju. To bi se zaista moglo nazvati „hit“ proizvodom u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, jer sličnog nema.

Srednjonaponska postrojenja na neki način su zaštiti znak „Kaldere“. Imate li još nešto u planu?

Mnogo toga je u planu, a mnogo toga smo već i uradili. Prije dva mjeseca na Jahorini smo završili radarski centar, jedan od najsavremenijih dosad, koji će biti uvezan sa svim radarskim sistemima i meteorološkim stanicama u regionu i Evropi, a sličan smo već postavili na Borju. Na velikom projektu radimo i sa Vodama Srpske, u pitanju su pumpne stanice i to je veoma zahtjevan posao, jer se uklapamo u kompletan sistem vodotokova. Takođe, imamo i mašinu za obradu L profila kad su u pitanju dalekovodi, tako da naši inženjeri i te poslove mogu završiti u „Kalderi“, a da na licu mjesta obavimo samo montiranje.

To znači da je u planu i „šire“ profilisanje „Kaldere“ u budućnosti?

Pokušaću da vam to objasnim na primjeru. Mi imamo elektro radionicu u kojoj možete dobiti neki tipski elektro ormar, ali isto tako možete naručiti i nešto posebno, određenih gabarita, a naši inženjeri će izračunati šta je to najbolje za vas i kako da posložimo komponente po „vašoj mjeri“. Hoću da kažem da se mi ne bavimo proizvodnjom čiviluka ili sličnom serijskom proizvodnjom, već možemo da se bavimo posebnom, namjenskom proizvodnjom u okviru koje klijenti mogu da traže specifične komponente. Zato kažem da smo budućnost.

Pomenuli ste da ste uspjeli da „pregurate“ i korona-krizu i zaposlite nove ljude?

Ove godine smo zaposlili 30 novih radnika, većinu direktno u proizvodnju, tako da od „Kaldere“ sada živi 150 porodica. Uprkos krizi, uspjeli smo da servisiramo  sedam mašina, obezbijedili smo i sirovinu za proizvodnju i napravili kompletnu reorganizaciju. Nedavno smo uveli sistem praćenja proizvoda kroz sve faze, što značajno smanjuje mogućnosti greške, tako da smo dodatno osigurali kvalitet proizvoda i sigurnost da je ono što smo napravili trenutno vodeće na tržištu.

Kakav kadar treba „Kalderi“, imamo li ga na našem tržištu?

Mi prije svega zapošljavamo elektro i mašinske inženjere, ali imamo i ostalih struka, a osim 150 zaposlenih, u zavisnosti od toga gdje izvodimo radove, imamo i mnogo radnika i izvođača po ugovoru. S obzirom na nedostatak majstorskih struka, planiramo da ostvarimo saradnju sa srednjim stručnim školama i pokušamo da u budućnosti povučemo kadar koji će nam biti potreban. Sličan plan imamo i sa tehničkim fakultetima.

Što se Vas tiče, ljudi Vas uglavnom pamte kao načelnika opštine Šamac. Kako izgleda prelazak u privredu iz svijeta politike?

U politiku sam ušao iz advokature i to je, baš kao i privreda, bio veliki izazov, ali mislim da sam dosta toga uspio da uradim. I „Kaldera“ je veliki izazov, jer znam da ima kapacitet da bude konkurentna i na evropskom i na svjetskom tržištu. Uvijek sam se divio velikim postrojenjima i projektima, a naročito inženjerima i stručnjacima koji mogu da ih osmisle i naprave. Zaista treba vidjeti i doživjeti kako sve to nastaje i šta sve može ozbiljna kompanija poput naše.