Savjet ministara donio odluku: Za koridor 5C 3,3 miliona evra

18.05.2023. | 15:17

Savjet ministara donio je danas odluku o isplati 3.314.746 evra neraspoređenih grant sredstava za izgradnju dionice Svilaj-Odžak na koridoru “Pet ce”.

Prema ovoj odluci, 1.868.951 evro raspoređuje se Ministarstvu komunikacija i transporta u Savjetu ministara za troškove izgradnje mosta preko rijeke Save u Svilaju na sjevernoj granici sa Hrvatskom, a 13.042 evra Upravi za indirektno oporezivanje /UIO/ za izgradnju graničnog prelaza.

Za troškove izgradnje dijela auto-puta od Svilaja do Odžaka biće raspoređeno 1.432.753 evra Javnom preduzeću “Autoceste Federacije BiH /FBiH/”, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Ukupna grant sredstva po ovom sporazumu iznose 20.757.727 evra, a do sada je isplaćeno 17.442.980 evra, navodi se u saopštenju.

Savjet ministara utvrdio je i prijedlog odluke o ratifikaciji dodatka Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Hrvatske o održavanju i rekonstrukciji drumskih mostova na granici.

Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara dostaviće ovaj prijedlog Predsjedništvu BiH u dalju proceduru ratifikacije.

Utvrđen je i prijedlog odluke o ratifikaciji sporazuma o finansiranju godišnjeg akcionog plana u prilog paketu za energetsku podršku za zapadni Balkan u korist BiH za ovu godinu između EU i BiH, čija je vrijednost 70 miliona evra.

Ovaj projekat u cjelosti finansira EU, sa ciljem ublažavanja socioekonomskih posljedica energetske krize koja je izazvala rast cijena energije.

Savjet ministara je, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, donio pravilnik o izgledu policijske uniforme, i to u pogledu njenih sastavnih dijelova, boje, vrste materijala i količine, te procedure u vezi sa njenim zaduživanjem, uslovima za zamjenu i rokovima trajanja.