Sastanak sa direktorom Sekretarijata energetske zajednice: Srpska sprovela sve evropske direktive o energetici

15.03.2022. | 19:34

Republika Srpska je sprovela sve evropske direktive, donijela zakon o gasu, električnoj energiji i obnovljivim izvorima energije i svi ti zakonski projekti imaju podršku Energetske zajednice, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

Košarac je istakao da ostaje otvoreno pitanje zajedničkog nivoa na kojem treba da se donesu određeni zakoni, koji će biti razmatrani na nivou entiteta i dobiti podršku entitetskih institucija, te napomenuo da je do zastoja došlo zbog nametnutih odluka visokog predstavnika.

“Radimo intenzivno na usaglašavanju teksta zakona o regulatoru električne energije i prirodnog gasa koji imamo obavezu iz trećeg energetskog paketa i vjerujem da ćemo kroz odlučivanje na zajedničkom nivou donijeti potrebne procese i na tom nivou kako bi ispoštovali evropske direktive”, rekao je Košarac.

On je naveo da je večeras na sastanku sa direktorom Sekretarijata energetske zajednice Arturom Lorkovskim razgovarano o reformi tržišta električne energije, procesu dekarbonizacije i pitanju integrisanog klimatskog i energetskog plana.

“Energetska zajednica želi da bude partner za naša nastojanja da ova pitanja definišemo na najbolji mogući način kroz primjenu direktiva EU”, rekao je Košarac.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je novinarima da je Republika Srpska sprovela sve direktive EU koje se odnose na donošenje zakona, te da preostaje da dovrše započetu reformu “Elektroprivrede Republike Srpske” koja se odnosi na reorganizovanje proizvodnih preduzeća u sistemu.

“Najvažniji cilj nam je da u očuvamo potpunu sigurnost, stabilnost energetskog sektora da svim građanima obezbijedimo kvalitetno snabdijevanje električnom energijom i potpuno smo spremni na saradnju da se i na nivou BiH obave aktivnosti koje su važne za realizaciju direktiva EU”, rekao je Đokić.

Lorkovski je čestitao na ostvarenom progresu u Republici Srpskoj kada je riječ o reformama u energetskom sektoru, istakavši da je u ovom entitetu usvojena gotovo sva legislativa, a pozdravio je napore koji su u ovom pravcu učinjeni u Federaciji BiH.

“Sekretarijat insistira na usvajanju zakona na niovu BiH koji bi regulisao sve nedostajuće elemente i ponudili smo pomoć svim učesnicima ovog procesa u Bosni i Hercegovini”, rekao je Lorkovski.

On je dodao da Energetsku zajednicu očekuju ozbiljne odluke ove godine, koje se odnose na energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i uticaj štetnih gasova.

Ministar energetike i rudarstva Federacije BiH Nermin DŽindić rekao je novinarima da je FBiH u vezi sa obavezama prema Energetskoj zajednici pripremila set zakona koji će promovisati na Samitu energetike u Neumu, te se nada da će oba entiteta pratiti politiku koju sprovodi Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.