Sastanak delegacije BiH i MMF-a: Ove godine se očekuje ekonomski rast i inflacija iznad prosjeka

15.04.2023. | 12:12

BiH u 2023. godini očekuje ekonomski rast, za razliku od mnogih zemalja u Evropi, ali i inflacija iznad dugogodišnjeg prosjeka, rečeno je na sastanku delegacije BiH predvođene guvernerom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Zukanom Helezom i izvršnog direktora MMF-a Pola Hilbersa.

Na sastanku u okviru proljetnje sesije Svjetske banke i MMF-a koji se održava u Vašingtonu predstavnici BiH upoznali su okupljene o ekonomskim kretanjima.

Istaknuto je da je u prošloj godini zabilježen ekonomski rast od oko četiri odsto u odnosu na BDP u realnom smislu, te da projekcije ukazuju da bi rast u 2023. godini mogao biti iznad jedan odsto, po čemu BiH, za razliku od mnogih zemalja u Evropi, može izbjeći recesiju.

Predstavnici MMF-a imali su i optimističnije prognoze ekonomskog rasta, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara.

Međutim, dodaje se, očekuje se da će inflacija i dalje biti iznad dugogodišnjeg prosjeka – u prošloj godini kretala se oko 14 odsto, da bi početkom ove godine zabilježila pad od dva procenta.

Predstavnici MMF-a složili su se sa projekcijama Centralne banke BiH i ukazuju da bi do kraja godine inflacija mogla pasti na nivo između pet i šest odsto.

Na kraju susreta dogovoreno je da se dijalog nastavi tokom predstojeće posjete predstavnika MMF-a BiH, koja je planirana polovinom maja.

Helez je na sastanku sa šefom misije MMF-a za BiH Alinom Ijanku izrazio nadu da će u narednom periodu BiH otpočeti aktivnije zaključivanje aranžmana sa MMF-om, prvenstveno zbog potrebe sprovođenja reformi, posebno one u skladu sa 14 preporuka Evropske komisije koje se često podudaraju sa zahtjevima Fonda za zaključenje novog programa.

On je naglasio važnost reformi u oblasti javnih nabavki, borbe protiv korupcije i jačanja transparentnosti javnih finansija.

Ijankuova je posebno istakla potrebu za jačanjem javnih finansija, održavanje stabilnosti valutnog odbora i finansijskog sektora.

Tokom sastanka sa izvršnim direktorom Svjetske banke Koenom Dejvidsom podržan je Program Svjetske banke koji se implementira u BiH, sa posebnim naglaskom na potrebu ubrzanja procesa potrošnje odobrenih kredita.

Helez je zahvalio za dosadašnju podršku i istakao da BiH od Svjetske banke ne treba samo novac, nego i tehničku pomoć, posebno u kontekstu EU integracija.

Na sastanku sa potpredsjednicom Svjetske banke za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju Antonelom Basani razgovarano je o projektima ove banke u BiH.

Svjetska banka je nedavno odobrila kredit za podršku reformi zdravstvenog sektora u visini od oko 100 miliona dolara, što je ocijenjeno kao napredak u procesu implementacije strukturalnih reformi.

Istaknuto je da je BiH bila veliki korisnik povoljnih kredita Svjetske banke, koji su joj omogućili ekonomski napredak.

Pohvaljena je namjera BiH da kao srednje razvijena zemlja podrži razvoj drugih zemalja putem IDA fonda, što je još jedan pokazatelj ekonomskog napretka, koji je značajan za proces priključenja u EU.

U delegaciji BiH su i guverner Centralne banke BiH, zamjenik ministra finansija BiH, predstavnici entitetskih vlada, te predstavnici Ambasade BiH u Vašingtonu.