Šarović upozorava: BiH bilježi drastičan pad direktnih stranih investicija

09.10.2020. | 17:52

Predsjednik SDS Mirko Šarović izjavio je danas da BiH u prvom polugodištu bilježi značajan pad stranih direktnih investicija, koje su u odnosu na 2018. godinu manje za 47 odsto, ali da to nije posebno zapaženo u domaćoj javnosti.

“To je veoma značajna stvar, ali je o tome bilo malo pažnje u javnosti, mada će ta činjenica, na koju ukazuju podaci Centralne banke BiH, direktno uticati na ekonomski razvoj BiH, pad BDP i zaposlenosti”, rekao je Šarović u Istočnom Sarajevu.  On smatra da će pad investicija za devet mjeseci ove godine iznositi oko 50 odsto.

Prema njegovim riječima, za ovakavo stanje postoje i objektivni, ali i subjektivni razlozi, poput epidemije virusa korona, nepovoljnog poslovnog ambijenta, “otežane lakoće poslovanja”, inertne administracije, kao i komplikovane političke situacije. Šarović je upozorio da “strani investitori u velikoj mjeri napuštaju BiH”.

On je novinarima rekao da nije saglasan sa ocjenom predsjednika SNSD Milorada Dodika da je ekonomska situacija u Republici Srpskoj stabilna. Šarović je ocijenio da je ekonomsko “stanje alarmantno”, te optužio vladajuću koaliciju za “partijsko zapošljavanje uoči lokalnih izbora”.

Komentarišući odluku Centrale izborne komisije BiH o zabrani izlaska na lokalne izbore stranci Ujedinjena Srpska, Šarović je ocijenio da bi bilo korektno sačekati sudski epilog ovog slučaja.

“Spot Ujedinjene Srpske jeste užasan i ukaljao je obraz i Republike Srpske i njenih građana, ali ja smatram da je legitimno pravo te stranke da se bori za što manju kaznu i u tom procesu želim im sve najbolje”, kaže Šarović.