Saradnja sa Grčkom: Srbija planira da kupi dio luka Solun ili Pirej

14.02.2024. | 13:02

Srbiji je potrebna luka zbog izvoza koji će biti veći i važno nam je da koristimo kapacitete i Soluna i Pireja, da kupimo dio luke. Kada povećamo automobilsku proizvodnju, sa rudnicima, željezarom, to će nam biti potrebno, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

On to rekao na otvaranju Srpsko-grčkog poslovnog foruma koji se održava u Palati Srbija.

“Moraćemo da radimo više i da se borimo za svaku i grčku i srpsku kompaniju, da se borimo i za naš ulazak na grčko tržište u različitim oblastima, ali da privlačimo što je moguće više grčkih kompanija ovdje”, naveo je on.

Prema njegovim riječima, Srbija je ranije imala problem sa problematičnim kreditima sa grčkim bankama od čak približno 30%, prenio je sajt Vlade Srbije.

“Ta vremena su davno prošla, a imajući u vidu značaj i mogućnost grčkog investiranja u Srbiju, bilo bi veoma važno ako bismo imali dodatne finansijske institucije koje bi mogle to da podrže”, rekao je predsjednik Republike, napomenuvši da će država garantovati punu pravnu, političku i svaku drugu sigurnost grčkim kompanijama.

Premijer Grčke Kirjakos Micotakis je rekao da vidi da Srbija ima ambiciozne privredne ciljeve do 2027. godine i da je uvjeren u to da će grčke kompanije postati dio uspjeha koji će srpska privreda ostvariti.

Oznake: Grčka, Pirej, Solun, Srbija