“Šanse za recesiju – 35 odsto”: Vol strit pao sedmu nedjelju zaredom

Nakon velikih oscilacija na Vol stritu su cijene dionica pale i prošle nedjelje, sedme zaredom.

Razlog je što se ulagači plaše da će zbog visoke inflacije američki Fed agresivno povećati kamate, što bi moglo izazvati recesiju.

Na Vol stritu je Dau Džons prošle nedjelje skliznuo 2,9 odsto, na 31.261 bod, dok je S P 500 potonuo 3 odsto, na 3.901 bod, a Nasdak indeks 3,8 odsto, na 11.354 boda. Pad S P 500 i Nasdak indeksa sedam nedjelja zaredom nije zabilježen od dot.com krize 2001. godine, dok pad Dau Džonsa osam nedjelja zaredom nije zabilježen od Velike depresije 1932. godine, prenosi Index.

Tržište je na iglama jer se očekuje dalje agresivno povećanje kamatnih stopa američke centralne banke, zbog čega bi ekonomija mogla da uroni u recesiju.

Kako se inflacija u SAD kreće na najvišim nivoima u 40 godina, iznad 8 odsto, Fed je od marta povećao kamate za 0,75 procentnih bodova, a očekuje se da će ih dodatno podići za po 0,50 procentnih bodova na barem iduće dvije sjednice.

Ulagači se plaše da bi zbog toga, ali i zbog rata u Ukrajini i poremećaja u lancima snabdijevanja, ekonomija mogla da uroni u recesiju.

Analitičari: 35 odsto šanse za recesiju

Analitičari Goldman Saksa poručili su da postoji 35 odsto šansi za recesiju u iduće dvije godine, dok je Vels Fargo investment institut (Wells Fargo Investment Institute) objavio da krajem ove i početkom iduće godine očekuje blagu recesiju u američkoj ekonomiji.

“Realnost je da je inflacija visoka i da kamatne stope rastu. Dok stopa inflacije ne počne da usporava, tržište će biti vrlo nestabilno, a to će se, po našem mišljenju, protegnuti na većinu ljetnih mjeseci”, kaže Teri Sandven, strateg u U.S. Bank Wealth Management.

Među najvećim gubitnicima bio je tehnološki sektor, koji je posljednjih godina za vrijeme koronakrize najviše porastao. Ali okruženje s povišenim kamatama ne ide u prilog tom sektoru.

Pod pritiskom je bio i trgovački sektor jer poslovni rezultati trgovinskih lanaca pokazuju da njihovi troškovi poslovanja rastu, dok rast inflacije smanjuje kupovnu moć stanovništva.

Zbog visoke inflacije, rasta kamatnih stopa, usporavanja rasta ekonomija, rata u Ukrajini i poremećaja u lancima snabdijevanja, od početka godine S P 500 pao je oko 18 odsto, dok je Nasdak indeks potonuo oko 27 odsto.

I na evropskim berzama su cijene akcija prošle nedjelje pale, ali znatno blaže nego na Vol stritu. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,4 odsto, na 7.389 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,3 odsto, na 13.981 bod, a pariški CAC 1,2 odsto, na 6.285 bodova.

Na Tokijskoj berzi je pak Nikkei indeks prošle nedjelje porastao 1,2 odsto, na 26.739 bodova.

 

 

Ostavite komentar: