Saniranje korona posljedica u BiH: Grant od pet miliona evra za mala i srednja preduzeća

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda danas je sa Njemačkom razvojne agencije (KFV) potpisao sporazum o finansiranju i amandman o grant sredstvima od pet miliona evra koji će kroz Evropski fond za BiH biti usmjereni u privredu za saniranje posljedica virusa korona.

Bevanda je sporazum potpisao korospodentno sa šefom Odjeljenja za održivi ekonomski razvoj i obrazovanje KFV Bjankom Klausten, a i višim portfolio menadžerom Odjeljenja za održivi ekonomski razvoj i obrazovanje Kristofom Isenmanom, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara.

Naglasivši da je ovo velika pomoć za privredu u BiH, Bevanda je istakao da je KFV jedan od važnijih finansijera za mala i srednja preduzeća i projekte namijenjene ovom sektoru.

“Potpisali smo i Amandman sedam na Sporazum o finansiranju od 27. februara 2006. godine između KFV i BiH kojim se proširuje namjena sredstava Evropskog fonda za BiH za kreditni program za smanjenje posljedica korona virusa. Sredstva će biti dostupna mikro, malim i srednjim poduzećima i privatnim domaćinstvima putem banaka i mikrokreditnih organizacija”, naglasio je Bevanda.

On je podsjetio da je učešće BiH u Evropskom fondu donacija švajcarske Vlade od 8,2 miliona evra, te da se današnjim potpisivanjem Amandmana sedam omogućava produžetak administriranja KFB-a do kraja 2030. godine. Bevanda je naglasio da je zahvalan svim partnerima koji su omogućili potpisivanje ovih dokumenata, te izdvojili sredstva da bi pomogli privredi u BiH kako bi nastavili proizvodnju i očuvali radna mjesta i standard građana.

Sporazum je i ovog puta potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su preduzete radi sprečavanja širenja virusa korona.

Ostavite komentar: