Samo dan uoči povećanja cijene: Neko je kupio više od milion akcija HET-a

18.02.2022. | 14:14

Dan prije nego su “Hidroelektrane na Trebišnjici” (HET) javno objavile da će povećati cijenu po kojoj će emitovati akcije u procesu dokapitalizacije, za sada nepoznat investitor je kupio preko 1,1 milion akcija HET-a koje je platio više od 350 hiljada maraka.

Transakcija je obavljena na Banjalučkoj berzi u četvrtak, 10. februara, a zanimljivo je da je cijena ponuđena za akcije bila skoro 20 odsto viša od cijene po kojoj su se akcije prodavale neposredno prije.
Cijena po akciji bila je 0,26 i 0,27 KM od prvog do četvrtog februara, nakon čega nije bilo trgovanja do pomenute velike transakcije 10. februara kada je 1,11 miliona akcija kupljeno po cijeni od 0,32 KM po akciji, odnosno u ukupnom iznosu od 358.530 KM.
Ova kupovina desila se isti dan kada je Nadzorni odbor HET-a donio odluku o povećanju cijena akcija. Međutim, to je objelodanjeno dan kasnije, 11. februara poslijepodne, kada je javno objavljena nova cijena od 0,46 KM po akciji, a po kojoj će biti vršena dokapitalizacija.

Sve ovo izazvalo je polemiku na društvenim mrežama gdje ljudi ističu da se otvara pitanje da li se radi o odavanju povlaštenih informacija od strane odgovornih iz institucija i preduzeća trećim licima koja zatim mogu kupovati/prodavati akcije prije ostalih učesnika na tržištu i na taj način ostvariti određenu korist, piše Capital.
Podsjećamo, nakon neuspješnog pokušaja dokapitalizacije u januaru, Uprava HET-a odlučila je da promjeni uslove pod kojima će obezbijediti dodatni novac pa će tako emitovati manje akcija nego što je prvobitno planirala, a povećali su i cijenu po akciji sa 0,29 KM na 0,46 KM.

Oznake: Akcije