Sada se lakše diše! Dodatni moratorijum na otplatu kredita i grejs period za privrednike

24.08.2020. | 15:25

Upravni odbor Agencije za bankarstvo Federacije BiH odobrio je produženje moratorijuma na otplatu kredita za još šest mjeseci, te grejs period od godinu dana za privrednike.

Direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić rekao je da je riječ o mjerama koje banka primjenjuje za oporavak od negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom virusa korona, prenosi Avaz. On je rekao da se odluka odnosi na sve grupe klijenata banaka u FBiH koji su pogođeni pandemijom virusa korona.

“Odluka, između ostalog, predviđa mogućnost produženja moratorijuma na otplatu kredita i to na novih šest mjeseci. Bitno je istaći i da će posebno pogođene grupe privrednika, a koje posluju u posebno pogođenim privrednim granama, imati mogućnost da dobiju grejs period kod svojih banaka i to godinu dana”, rekao je Mahmuzić.

Mahmuzić je istakao da posebne mjere iz odluka podržavaju mogućnost moratorijuma na otplatu kreditnih obaveza, modalitete prilagođavanja načina i dinamike otplate kreditnih obaveza i druge oblike podrške klijentima subjekata bankarskog sistema koji su direktno ili indirektno pogođeni negativnim ekonomskim efektima.

Zahtjevi za primjenu mjera iz ovih odluka mogu se podnositi bankama, mikrokreditnim organizacijama i lizing društvima, do 31. decembra.