Sačuvani hotelski kapaciteti: Vlada opredijeljena za nastavak projekta turističkih vaučera

13.12.2023. | 18:21

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić rekao je da je Vlada Srpske opredijeljena za nastavak projekta turističkih vaučera koji će donijeti novi rast turizma i povećanje broja zaposlenih u ovoj grani privrede.

“To je predviđeno Zakonom o turizmu, a Vlada i predsjednik Srpske Milorad Dodik žele da ta mjera ostane i da u skladu sa mogućnostima dodatno pomognemo naš turistički sektor”, rekao je Šulić novinarima u Banjaluci, gdje je o nastavku projekta vaučera razgovarao sa predstavnicima privrednih subjekata iz turizma i ugostiteljstva.

Šulić je naglasio da je ove godine registrovan rast broja noćenja turista u Srpskoj u odnosu na 2022. godinu, koja je bila najbolja od kada se evidentiraju ti podaci, te naglasio da to govori da je oporavljen turistički sektor.

“Vlada Srpske je tokom panedmije virusa korona bila najaktivnija u regionu kada je riječ o očuvanju radnih mjesta u ugostiteljstvu, nekoliko mjeseci im je isplaćivala plate, a pokrenuli smo i projekat vaučera koji je sačuvao radna mjesta u ugostiteljstvu i hotelijerstvu”, rekao je Šulić.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić rekao je da u prethodnom periodu Vlada Srpske izdvojila pet miliona KM za projekat isplate vaučera građanima Republike Srpske za subvencionisano korištenje ugostiteljskih usluga.

On je istakao da su zahvaljajući toj mjeri sačuvani u najvećem dijelu hotelski kapaciteti u Srpskoj, ali da u budžetu Srpske nisu planirana sredstva za te namjene u 2024. godini.

Račić je rekao da su ugostitelji i hotelijeri predložili da se to planira u rebalansu budžeta Srpske.

Direktor hotela “Damis” sa Pala Božana Savić ocijenila je da su zahvaljujući projektu vaučera mali hotelijeri opstali na tržištu i zadržali sva radna mjesta.

Ona je dodala da bi nastavak projekta izdavanja vaučera omogućio unapređenje turizma u Srpskoj, koja ima šta da ponudi gostima.