S obzirom na sve – nije loše: Poljoprivrednici zadovoljni usjevima kukuruza

31.07.2023. | 20:20

S obzirom na sve vremenske prilike koju su nas zadesile, za ovaj period stanje kukuruza nije loše, kažu poljoprivrednici.

Petar Dragojlović iz Amajlija kod Bijeljine, kaže da je zadovoljan, za sada, stanjem svojih usjeva.

“Za sada je sve solidno izuzev da sad nešto opet ne naleti da bi polomio. Ja za sada ipak imam stabilan usjev. Kukuruz je u jako dobrom stanju, malo gdje je lošija zemlja naravno da je povukao malo, par klasurki odozdo da zri, ali silaža je neminovna i meni tu nije ništa sporno da li će biti nešto gore ili bolje“, kaže Petar Dragojlović iz Amajlija.

Zavisno od lokacija i rokova sjetve razlikuje se i trenutno stanje. Ono što je dobro je i minimalna pojava štetočina.

“Na onim tipovima zemljišta, aluvijalnim dakle i sličnim tipovima zemljišta pored Save i Drine, gdje su zemljišta povoljnog plodno-vazdušnih osobina, ta zemljišta koja su sposobna da zadrže vlagu tu je stanje kukuruza zadovoljavajuće. Međutim, imamo mi atare koji su na takvim tipovima zemljišta, nepovoljnih plodno-vazdušnih osobina, i imamo situaciju da je na tim zemljištima kukuruz podgorio“, rekao je Dragan Zarić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Ipak slažu se svi da treba biti optimističan. Sačekati avgust za ozbiljne prognoze.

Višegodišnji prosjek roda kukuruza u Semberiji kreće se oko pet-šest tona po hektaru. U Semberiji je 27.000 ha pod kukuruzom ove godine.