Ružičić izjavio: Prosječna plata zaposlenih u grani tekstila Srpske 866 KM

28.04.2023. | 14:16

Predsjednik Sindikata tekstila, kože i obuće Republike Srpske Danko Ružičić izjavio je da je za oko 14.000 radnika u ovoj oblasti prosječna plata u prošloj godini iznosila 866 KM.

Ružičić je istakao da je prosječna plata u oblasti prerađivačke industrije koju čini četvrtina grane tekstila, kože i obuće, iznosila 936 KM.

“Jedan od razloga zašto su plate niske je nepostojanje granskog kolektivnog ugovora”, rekao je Ružičić novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, sedam godina nema granskog kolektivnog ugovora, jer granska udruženja poslodavaca ne žele da pregovaraju sa sindikatom.

On je naveo da je osnovni cilj Saveza sindikata Srpske da se donese novi sistem plata koji je predstavljen ministrima koji se bave pitanjima privrede i rada, predsjedniku Vlade, ali i predsjedniku Republike Srpske.

Predsjednik Sindikalne organizacije Fabrike obuće “Sportek” Kotor Varoš Radislav Stojanović rekao je da se u ovoj firmi u kontinuitetu potpisuje pojedinačni kolektivni ugovor.

“Pojedinačnim kolektivnim ugovorom jasno su definisana prava radnika i ne možemo imati primjedbu. Regres se redovno isplaćuje, naknada za minuli i prekovremeni rad. Imali smo dobar socijalni dijalnog u prethodnom periodu i nadamo se da će se to nastaviti i da ćemo uskoro opet sjesti i dogovoriti nova povećanja plata sa poslodavcem”, naveo je Stojanović.