Ruski div prestigao sve: Sberbanka postala najvrednija u Evropi

12.10.2021. | 19:03

Ruski Sber (ranije poznat kao Sberbanka) postao je ovih dana tržišno najvrednija banka u Evropi, pretekavši britanski HSBC.

Indeks Moskovske berze RTS skočio je u drugoj nedjelji oktobra i prvi put u deceniji probio se iznad granice od 1.800 poena.

Iako je vodeći RTS indeks od početka godine porastao oko 32 posto, većina ulagačke pažnje usmjerena je na bankarski sektor, koji je od početka godine porastao preko 70 posto.

Cijena dionica Sberbanke uzletjela je na istorijski maksimum: jedna akcija vrijedila je više od 366 rubalja (5,10 dolara), a tržišna kapitalizacija premašila je 8,25 biliona rubalja (113 milijardi dolara), čak 30 milijardi iznad britanskog HSBC-a.

Ruski div je protekle dvije godine iskoristio za važne strateške odluke. Strateški, Sberbanka će se u idućim godinama okrenuti finteku i internetskim uslugama. Oko stotinu od 13.000 poslovnica banke već je transformisano u okviru novog ekosistema, a u planu je otvaranje još oko 6.000.

Prije nekoliko mjeseci Sberbanka je najavila kako namjerava da smanji prisutnost na evropskom bankarskom tržištu zbog pogoršanja geopolitičkih uslova. Već su napustili Tursku, a razmatraju načine kako da smanje svoju prisutnost u Evropi, prenosi B92.