Ruska kompanija upozorava: I dalje nema dokumenata za turbinu

20.07.2022. | 14:57

“Gasprom” upozorava da, za sada, od njemačke kompanije “Simens” nije dobio zvanična dokumenta koja omogućavaju vraćanje turbine za kompresorsku stanicu “Portova” nakon remonta u Kanadi, što direktno utiče na rad gasovoda “Sjeverni tok jedan”.

Ruska kompanija saopštava da je ponovo uputila zahtjev “Simensu” da pošalje tražene dokumente.

“Još jednom smo skrenuli pažnju da garantovano vraćanje motora koji je ranije poslat na remont u uslovima sankcionih ograničenja i naknadni kapitalni remont drugih motora za kompresorsku stanicu `Portova` direktno utiču na bezbjednu eksploataciju gasovoda `Sjeverni tok`”, navodi se u saopštenju.

Šef Evropske komisije Ursula fon der Lajen tvrdi da je turbina za gasovod “Sjeverni tok jedan” na putu ka Evropi i da će biti vraćena iz Kanade na vrijeme.

“U vezi s turbinom koja je bila u Kanadi: ona je već na putu, zbog toga nema razloga da se ne isporučuje gas…”, tvrdi ona.

Ranije je saopšteno da se 15. jula kompanija “Gasprom” obratila “Simensu” sa molbom da dostavi dokumenta koja će omogućiti da se izveze motor za kompresorsku stanicu “Portova” i da kompanija računa na ispunjavanje obaveza u održavanju turbinskih motora.

Od 16. juna “Gasprom” je smanjio isporuke preko “Sjevernog toka jedan” do 40 odsto kapaciteta, pripisujući to problemima sa održavanjem gasnih turbina na kompresorskoj stanici “Portova”.

Ruska kompanija je saopštila da nema nijedan dokument koji će omogućiti “Simensu” da izveze iz Kanade motor za kompresorsku stanicu “Portova” i ne može da zaključi kako kako će se situacija dalje razvijati kako bi se obezbijedio siguran rad stanic, prenosi “Sputnjik”.

Oznake: Gasprom, Papiri, Turbina