Rusija ruši rekorde: Od izvoza poljoprivrednih proizvoda zaradila 45 milijardi dolara

26.01.2024. | 21:57

U Rusiji požnjeveno 147 miliona tona žita, a ova zemlja postala je i najveći svjetski proizvođač lososa.

Rusija je prošle godine ostvarila rekordnu zaradu od izvoza poljoprivrednih proizvoda, saopštio je ministar poljoprivrede te zemlje Dmitrij Patrušev.

Prekogranična prodaja poljoprivrednih dobara je, prema njegovim riječima, Moskvi u 2023. godini donijela više od 45 milijardi dolara. On je napomenuo da će ta brojka vjerovatno i biti veća kada se naprave konačni proračuni.

“Indikatori proizvodnje su omogućili Rusiji da ponovo potvrdi svoj status neto izvoznika (zemlja koja više izvozi nego uvozi) poljoprivrednih proizvoda”, rekao je Patrušev.

Ministar je napomenuo da je žetva žitarica u Rusiji prošle godine iznosila 147 miliona tona, što je malo manje od rekorda od 157 miliona iz 2022. godine.

Proizvodnja mlijeka je povećana za 500.000 tona, a proizvodnja mesa za 300.000 tona.

Proizvodnja ribe od 5,3 miliona tona bila je najveća u posljednjih 30 godina, dok je konkretno proizvodnja lososa bila posebno visoka i iznosila je preko 600.000 tona, čime je Rusija postala najveći svjetski proizvođač lososa.

Moskva je posljednjih godina, uprkos zapadnim sankcijama, najveći svjetski izvoznik žitarica zahvaljujući sjajnim žetvama i atraktivnim cenama. Rusija takođe isporučuje besplatno žito brojnim afričkim zemljama koje se suočavaju sa neizvjesnostima nabavke hrane.

Ministarstvo još nije objavilo podatke o geografskoj strukturi ruskog poljoprivrednog izvoza u 2023, ali u 2022. godini, glavne izvozne destinacije bile su Kina, Turska, EU, Kazahstan, Belorusija, Južna Koreja i Egipat.