Rusija prestiže Saudijsku Arabiju i postaje najveći izvoznik nafte u Kinu

27.06.2023. | 22:04

Rusija bi uskoro mogla da pretekne Saudijsku Arabiju i postane najveći izvoznik nafte u Kinu, prenosi “Volstrit džornal”.

Saudijska Arabija je poslednjih godina bila najveći izvoznik tog energenta u Kinu, dok je Rusija u aprilu ove godine nije na kratko pretekla. Rijad je ubrzo povratio prvo mjesto, da bi se najveća izvoznika nafte na svijetu ubrzo izjednačila kada je u pitanju izvoz u Kinu.

Stručnjaci ipak smatraju da bi Rusija uskoro mogla da ponovo izbije na prvo mjesto, gdje bi ovog puta mogla da ostane duži vremenski period, navodi američki list.

Ruska nafta zada podmiruje oko 14 odsto kineskih potreba, osjetno više od 8,8 odsto koliko je iznosila prije prošlogodišnje eskalacije sukoba u Ukrajini. Udeo Saudijske Arabije za nijansu je veći i iznosi oko 14,5 odsto.

Slična situacija primjećena je i u Indiji, koja sada uvozi oko 40 odsto svoje nafte iz Rusije. Pre početka Specijalne vojne operacije, taj procenat je iznosio tek oko tri odsto, navodi “Volstrit džornal”.

S druge strane, Moskva je povećala uvoz tehnologije iz Kine, prije svega kada je riječ o poluprovodnicima i mikročipovima.

Oznake: Izvoz, Nafta, Rusija