Rusija o situaciji sa gasom: Sjeverni tok 2 nije još izgubljen

17.06.2022. | 09:02

Rano je gubiti nadu da gasovod Sjeverni tok 2 neće biti pušten u rad, izjavio je za Sputnjik na 25. Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov.

“Mislim da je još rano da se sasvim precrta projekat Sjeverni tok 2”, rekao je Čižov komentarišući situaciju oko manjeg protoka gasa putem gasovoda Sjeverni tok.

Direktor Gasproma Aleksej Miler je ranije na Međunarodnom ekonomskom forumu izjavio da je Sjeverni tok 2 u tehničkom pogledu potpuno gotov za transport gasa u Evropu.

Ruski Gasprom je 14. juna saopštio da zbog ograničenja u kompresorskoj stanici Portova može da isporuči samo 100 miliona kubnih metara gasa dnevno, umjesto planiranih 167 miliona, a 15. juna je upozorio na to da bi isporuka mogla biti dodatno smanjena na 67 miliona kubnih metara gasa dnevno.

Razlog za to je što sada mogu da se koriste samo tri gasne pumpe.

Prema navodima izvora, druga turbina, koja takođe treba da bude remontovana, ne može da bude poslata preko granice.

Njemački koncern Simens je potvrdio da ne može da dostavi gasnu turbinu za Sjeverni tok poslije remonta u Kanadi zbog sankcija koje je ta zemlja uvela protiv Rusije, te da kompanija traži rješenje problema.

Oznake: Rusija, Sjeverni tok