Rizik za svaku banku: Bitkoin na početku puta da postane nevažan

30.11.2022. | 21:04

Iz Evropske centralne banke (ECB) saopštili su da je posljednji rast vrijednosti kriptovalute Bitkoin vještački izazvan, i to uoči početka, kako su naveli, njene irelevantnosti, tj. da je Bitkoin na početku puta da postane nevažan.

Višepozicionirani bankari ECB-a Ulrih Bindseil i Jirgen Šaf kritikovali su Bitkoin zbog toga što smatraju da je postao središte ilegalnih transakcija za koje su ocijenili da donose reputacijski rizik za svaku banku koja se želi uključiti u ovaj sektor.

Vrijednost Bitkoina je ne tako davno iznosila 70.000 dolara, što je bila njegova najviša vrijednost, a onda se snizila na 16.000 dolara. Vrijednost se stabilizovala na 20.000 dolara. Međutim, ECB-ovi bankari su mišljenja je riječ o lažnoj stabilizaciji, tj. da je posljedica tržišne manipulacije, a ne stvarne potražnje.

Napomenuli su da veliki investitori u Bitkoin imaju najveći motiv da održe euforiju oko njega te da su špekulacije uzrokovale nagli pad njegove vrijednosti.

“S obzirom na to da se čini da nije prikladan ni kao sistem plaćanja, ni kao sredstvo ulaganja, ne bi ga trebalo tretirati u kontekstu regulacije i ne bi se smio legitimisati”, zaključili su ECB-ovi bankari.

Nakon nedavne velike propasti mjenjačnice kriptovaluta FTX, vlasti širom svijeta ponovo razmatraju kako regulisati kriptovalute.

Zamjenik guvernera britanske centralne banke Džon Kanlajf je 28. novembra izjavio da je blaga regulacija dovoljna za sprečavanje šokova na tržištu kriptovaluta i za sprečavanje njihovog destabilizirajućeg utjecaja, prenosi list Gardijan, prenosi Klix.