Republička uprava za igre na sreću: Prihod u prva dva mjeseca veći 33 odsto u odnosu na isti period lani

13.03.2023. | 09:43

Republička uprava za igre na sreću je u prva dva mjeseca ove godine zabilježila je rekordno prikupljanje prihoda od naknada za priređivanje igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara i poreza na dobitke od igara na sreću koji su za 33 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz ove uprave.

U saopštenju se navodi da je ukupan prihod ostvaren od naknada za priređivanje igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara i poreza na dobitke od igara na sreću u 2022. godini iznosio 94.165.049 KM i bio je za 25.914.643 KM ili za 38 odsto veći u odnosu na 2021. godinu, odnosno za čak 93 odsto veći u odnosu na 2020. godinu.

– U 2022. godini Komisija za sprovođenje postupka za uništavanje oduzetih predmeta Republičke uprave za igre na sreću uništila je 359 predmeta korišćenih za nelegalno priređivanje igara na sreću u Republici Srpskoj, što je najveći broj uništenih predmeta u jednoj godini po osnovu pravosnažnih rješenja – navodi se u saopštenju.

Predmeti su bili privremeno oduzeti prilikom inspekcijskih nadzora, zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o igrama na sreću, a u slučajevima za koje je propisano izricanje zaštitne mjere oduzimanje predmeta.

– Nakon okončavanja prekršajnih postupaka, odnosno na osnovu pravosnažnih prekršajnih naloga ili na osnovu rješenja nadležnih sudova na osnovu kojih je naređeno trajno oduzimanje i uništvanje navedenih predmeta, Republička uprava za igre na sreću je pristupila njihovom uništavanju – ističe se u saopštenju.

Repubička uprava za igre na sreću i u narednom periodu nastavlja sa intenzivnim radom s ciljem unapređenja sistema igara na sreću, te nadzora i razvoja obima poslovanja u zakonskim okvirima, a što će neminovno rezultirati povećanjem budžetskih prihoda i smanjenju sive ekonomije u Republici Srpskoj.