Region traži formulu za spas turizma – 18. septembra konferencija u Banjaluci

27.07.2020. | 09:18

Turistička konferencija, na kojoj će učestvovati predstavnici brojnih gradova iz zemlje i regiona, biće održana 18. septembra, a glavna tema će, umjesto prvobitno planirane o razvoju medicinskog turizma, biti kako oporaviti turizam od posljedica virusa korona.

Potvrdio je ovo za “Glas Srpske” načelnik Odjeljenja za turizam, kulturu i socijalnu politiku Neven Stanić i dodao da će ovo biti odlična prilika da se predstave planovi oporavka turizma i da se razmijene ideje sa predstavnicima turističkih organizacija i radnika u turizmu iz regiona.

– Na konferenciji će, kao i prethodnih godina, učestvovati najveći stručnjaci iz oblasti turizma, najuspješnije agencije i turističke organizacije iz zemlje i regiona. Epidemija virusa korona znatno je uticala na turizam u čitavom svijetu i ovo će biti odlična prilika da na jednom mjestu razgovaramo i razmjenjujemo ideje o modelu oporavka u narednom periodu – kazao je Stanić.

Iako su sve manifestacije planirane za ljeto odgođene ili otkazane, Stanić ističe da se od konferencije nije odustalo upravo zbog toga što je potrebno da se zajednički traži rješenje.

– Učesnici su potvrdili učešće, a konferencija će biti organizovana po sličnom principu koji provodi Banski dvor, odnosno model “50 po 50”. Ispoštovaćemo mjeru da u prostoru može da boravi najviše 50 ljudi, dok će ostali učesnici učestvovati putem video linka – naglasio je Stanić.

On ističe da je ova konferencija već postala prepoznatljiva u zemlji i regionu. Prije dvije godine bilo je 250 učesnika, dok je prošle godine konferenciji prisustvovalo oko 300 predstavnika iz oblasti turizma.

– Očekujemo sličan odaziv i ove godine, bez obzira na epidemiološku situaciju. Svi smo svjesni da je neophodno da zajednički nađemo najbolje rješenje, jer je svima u interesu da što prije oporavimo turizam. Ujedno, ovo će biti prilika da Odjeljenje za turizam, kulturu i socijalnu politiku predstavi plan za kraj ove i početak naredne godine – zaključio je Stanić.

Otkazane manifestacije

Zbog aktuelne epidemiološke situacije sve planirane manifestacije, među kojima su “Ljeto na Vrbasu”, “Freš vejv festival” i “Moto fest” su otkazane ili odgođene do stabilizacije trenutne situacije.

– Sve ovo mnogo je uticalo na cjelokupan život u gradu. Bilježimo veliki pad prihoda u svim sferama, jer nedolazak stranih državljana i naših građana iz dijaspore, utiče na sve sfere života – istakli su iz Turističke organizacije grada.

Izvor: Glas Srpske