“Recite NE plati u koverti”! Maričić: Čine štetu i radnicima i državi

26.12.2023. | 11:49

Poreska uprava RS trenutno provodi kampanju “Recite NE plati u koverti“, kojom želimo povećati svijest radnika u Republici Srpskoj o značaju uplate doprinosa na njihovu cjelokupnu mjesečnu platu, ali kojom želimo i podržati i ohrabriti radnike da prijave svaku isplatu dijela plate u koverti, rekao je Goran Maričić, direktor ove institucije.

Istakao je da ovu kampanju koja će trajati do kraja godine provode putem štampanih i elektronskih medija, i to emitovanjem video spota i radijskog džingla koji zajedno sa objavama u štampi i portalima sadrže ključne poruke ove kampanje, za koje se nadaju da će doći do svih radnika na koje se odnose ili na koje bi se u budućnosti mogle odnositi.

“Za nas je posebno važno da radnici u Republici Srpskoj, koji ne dobijaju cijeli iznos svoje plate na račun nego im poslodavac dio ličnog primanja daje u gotovini, shvate da prihvatanjem dijela plate u gotovini, na ruke, u koverti, ili kako god se to zvalo, najveću štetu čine samom sebi, ali i Republici Srpskoj, odnosno njenom budžetu iz kojeg se finansiraju mnogi projekti važni za život svakog čovjeka u Republici Srpskoj”, naglasio je Maričić.

Dodao je da je cilj da se suzbije ova negativna pojava.

“Poreska uprava RS će i u narednom periodu kontinuirano vršiti kontrole poreskih obveznika, što znači da će biti kontrolisani i svi oni za koje se pretpostavlja ili za koje imamo prijave da svojim radnicima dio plate isplaćuju u gotovom novcu.

Takođe, treba reći i da je naša namjera da ovom kampanjom djelujemo preventivno kako na radnike, tako i na poslodvce u Srpskoj, jer cilj svakako nije kažnjavanje, već uvođenje poslovanja poreskih obveznika u zakonske okvire, sprečavanje rada na crno i prikrivanja prihoda, suzbijanje nelojalne konkurencije, te povećanje stepena dobrovoljnog izvršavanja obaveza, kao jedan od ključnih ciljeva naše institucije”, kazao je Maričić.

Prema njegovim riječima, kontinuirano, a u okviru redovnih kontrola, vrše se kontrole sa ciljem otkrivanja poreskih obveznika koji isplaćuju dio plate u gotovom novcu, odnosno u takozvanoj “koverti”, čime nanose štetu budžetu RS, ali i svojim radnicima kojima će zbog manjih iznosa uplata doprinosa biti i manje penzije.

“Za 11 mjeseci ove godine, Poreska uprava izvršila je 1.470 redovnih terenskih kontrola, nakon kojih je rješenjima naloženo plaćanje 44,9 miliona KM novoutvrđenih obaveza, te je izdat i 241 prekršajni nalog na ukupan iznos kazne od 977.170 KM, dok je u istom periodu nadležnim tužilaštvima podnijeto 36 izvještaja zbog osnovane sumnje da su počinjena krivična djela utaje poreza i doprinosa kojim je po budžet RS pričinjena šteta od tri miliona maraka. U tim ukupnim iznosima sadržane su i obaveze utvrđene prilikom kontrola, a koje se odnose na isplate dijela plate u gotovom novcu”, rekao je Maričić, pišu Nezavisne.