Realizovani projekti: Rafinerija u Brodu ostvarila 80 odsto plana

19.05.2022. | 21:02

Gasifikacija Rafinerije nafte u Brodu omogućila je velike poslovne šanse ovom preduzeću.

Proizvodnja i otprema tzv. komprimovanog gasa obezbjeđuje dobar poslovni rezultat. Već su ostvarili 80 odsto ovogodišnjeg plana.

Nestro grupacija investirala je i u Rafineriju nafte u Brodu. Realizovan je jedan od većih projekata, vrijedan takođe 16 miliona evra.

“Završili smo veliki projekat gasifikacije Rafinerije nafte Brod, izgradili smo i pustili u rad postrojenje za proizvodnju komprimovanog gasa, počeli smo da u industrijskom kapacitetu isporučujemo taj gas našim potrošačima”, naveo je Andrei Skladčikov, direktor Optima grupe.

Gas se, između ostalog, koristi i kao alternativno gorivo za grijanje i pokretanje vozila. Kapacitet ovog postrojenja je 40 miliona metara kubnih godišnje.

“Dnevne količine su za sada od pet do 10 hiljada kubnih metara, mjesečno 100.000, kada počne sezona grijanja trebalo bi se povećati od 400 do 500 hiljada mjesečno”, navodi Nikola Mičić, rukovodilac Službe za gas.

Aleksandar Ivanković, komercijalni direktor Optima grupe, ističe da je već ispunjeno 80 odsto plana.

“Zaključili smo dogovor sa korisnicima, čime smo zatvorili i 20 odsto od plana”, dodao je Ivanković.

Ovaj gas se prevozi u specijalnim vozilima. Za sada Rafinerija u Brodu raspolaže sa dva tegljača i šest prikolica. Mičić je rekao da je za sljedeću godinu planirana nabavka još 10 prikolica i tri tegljača.

Sve ovo ide u prilog činjenici da Nestro grupacija na ovim prostorima nastavlja velike projekte i investicije.