Razgovori s kineskim partnerima o izgradnji auto-puta od Doboja do granice sa Srbijom

01.02.2019. | 22:47

Nakon jučerašnjeg dogovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će Srbija polovinom godine početi izgradnju auto-puta od Kuzmina do Bijeljine, preduzimaju se konkretni koraci na realizaciji ovog projekta.

Premijer Radovan Višković ističe da je izgradnja auto-puta od Doboja do granice sa Srbijom prioritet za Vladu Srpske. Najavu iz Beograda pozdravljaju i u najvećem semberskom gradu, očekujući da će moderna saobraćajnica ubrzati ekonomski razvoj ove regije.

Pregovori o izgradnji auto-puta Kuzmin-Bijeljina, između Srbije i Srpske već traju, izjavio je premijer Srpske i najavio ubrzane aktivnosti u vezi sa izradnjom planske dokumentacije, jer je nastavak auto-puta od Doboja do granice sa Srbijom, odnosno auto-puta Banjaluka-Beograd, prioritet Vlade Srpske.

– Po jučerašnjim izjavama koje smo čuli na konferenciji u Beogradu Milorada Dodika i Aleksandra Vučića, Srbija će sredinom godine krenuti sa izgradnjom. Takođe, Srbija će finansirati kompletnu izgradnju mosta na Savi. To je velika investicija. Taj most je možda i najveći objekat na toj trasi – izjavio je Višković.

U ЈP Autoputevi Repubilke Srpske preciziraju da su aktivnosti na izgradnji auto-puta do granice sa Srbijom intenzivirane od 2014. godine, u skladu s prostornim planom Srpske.

– Dodaćemo i alternativni pravac, jer smo do sada išli samo na prelaz u Srbiju preko Drine, a sada imamo i ovu varijantu prelaza kod Rače prema Kuzminu preko Save. Ostaju u planskoj dokumentaciji i jedan i drugi pravac, a dinamika izgradnje i koji prelaz će se prvi raditi, zavisi od dogovora sa kolegama iz Srbije – ističe Duško Topić, direktor Autoputeva.

S obzirom da je most na Savi međudržavni projekat, potrebno je uskladiti aktivnosti sa Ministarstvom transporta i komunikacija BiH, sa kojima će resorni ministar Nedeljko Trninić razgovarati već sljedeće sedmice.

– Za utorak je zakazan sastanak i Ministarstvu transporta i komunikacija upravo na temu međudržavnih projekata, poput mosta na Savi, na Rači i u Šćepan polju – rekao je Trninić.

Dogovor dvojice predsjednika o izgradnji moderne saobraćajnice, daje odlične predispozicije za razvoj regije Bijeljina i Republike Srpske.

– Ovo je sigurno jedan od najvažnijih projekata u istoriji Bijeljine i on predstavlja šansu za privredni razvoj i razvoj grada uopšte – kaže Nedeljko Ćorić, narodni poslanik

Đorđe Slavinjak, predsjednik Privrednog savjeta grada Bijeljina, kaže da su infrastrukturni projekti poput ovog važni za razvoj privrede.

– Bitno je, kako za postojeće privredne subjekte na području Semberije i cijelog istoka Srpske, tako i za privlačenje potencijalnih investitora na ove prostore. Pozdravljamo sporazum o gradnji auto-puta i povezivanje Srbije i Srpske – kaže Slavinjak.

Koliko će sredstava biti potrebno za izgradnju dijela auto-puta od Bijeljine do Rače, odnosno budućeg novog mosta na Savi i na koji će način biti finansiran, nadležni kažu da će biti poznato nakon izrade planske dokumentacije i drugih okolnosti, od kojih zavisi realizacija ovog značajnog projekta.

Izvor.(RTRS)                       Foto:(biznisinfo.ba)