Ratari očekuju neizvjesnu jesen: Sjetva će biti znatno skuplja

06.09.2021. | 09:53

Iako je ostalo nešto manje od mjesec dana do jesenje sjetve u BiH, ratari ističu da će ove godine jesenje brazde sigurno biti dosta manje nego ranijih godina, jer, kako kažu, cijene repromaterijala idu u nebo, tako da će ove godine jesenja sjetva biti skuplja i do 40 odsto.

Da je situacija veoma teška, jer poljoprivrednici nemaju novca i već sada je evidentno da će oranice znatno biti manje obrađene, kaže i Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice.

“Imamo najave da će cijena mineralnog đubriva da iznosi i do 130 KM za 100 kilograma, da će cijena sjemenske pšenice dostići i 120 KM za 100 kilograma”, kazao je Bakajlić i dodao da je ove godine situacija u kojoj se poljoprivrednici nalaze katastrofalna.

“Dok cijene repromaterijala skaču iz dana u dan, cijene naših proizvoda ostaju iste”, kazao je Bakajlić.

Niko ne zna valjan razlog zbog čega je došlo do većih cijena repromaterijala ove godine i do 40 odsto, ni kada će se taj trend rasta cijena zaustaviti.

“Cijena đubriva u proljećnoj sjetvi iznosila je od 700 do 750 KM po toni, dok je prošle godine bila oko 600 KM, a sad će da bude i 130 KM za 100 kilograma, tako da mi nikakve računice nemamo da sijemo”, ističe Bakajlić.

Boško Radić, poljoprivrednik iz Bijeljine, ističe da, iako u jesenjoj sjetvi neće umanjiti oranice koje će zasijati, sigurno je da će agrotehnika izostati.

“Ratari nemaju novca da kupuju mineralno đubrivo koje sada košta i do 130 KM za 100 kilograma”, kazao je Radić i istakao da se odmah može očekivati slab rod ozimih kultura

“Na pragu smo jesenje sjetve, a repromaterijal je poskupio do 40 odsto. Kada se pogleda sjemenski materijal, đubrivo, a nafta stalno poskupljuju. Prijeti nam neizvjesna jesen, a sa druge strane, pune su štale stoke koju niko ne kupuje”, kazao je Radić.

Ista situacija je i u Federaciji BiH.

“Unazad pet godina, ovo je sigurno najskuplja godina. Mnogi poljoprivrednici nemaju sredstava za jesenju sjetvu budući da je skoro sve duplo poskupjelo”, kazao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Poljoprivredni proizvođači opravdano strahuju za jesenju sjetvu.

“U ovom momentu ne možemo naći rentabilnu ratarsku kulturu koja bi zadovoljila minimalna ulaganja koja bi poljoprivredniku ostvarila neku dobit, da ne ispadne da stalno radi džaba”, ističe Bićo.

Prema njegovim riječima, treba imati u vidu i vremenske neprilike koje nas pogađaju svake godine, pa, kako kaže Bićo, ne čudi što poljoprivrednici odustaju od dalje proizvodnje.

“Sigurno je da je jedan od glavnih razloga zbog kojeg se poljoprivrednici odlučuju za manje zasijane površine što svake godine imamo jako niske otkupne cijene svih žitarica”, zaključio je Bićo.

Podbacio prinos kukuruza

Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, kaže da za 10 dana počinje berba kukuruza i da će prinosi biti manji i do 70 odsto.

“Prinosi će biti šaroliki. Imam parcela koje kap kiše nisu dobile više od 100 dana i sigurno je da će tu prinosi podbaciti, dok parcele koje su uz slivove rijeka Save i Drine imaće bolji prinos, ali ni to nije mnogo bolje, budući da nam je suša ove godine sve uništila”, kazao je Bakajlić.