Rastu zalihe goriva u svijetu! Cijene nafte oštro pale drugu sedmicu zaredom

Tako je barel pojeftinio drugu sedmicu zaredom i to zbog niza signala koji upućuju na preveliku globalnu ponudu nafte. Naime, Saudijska Arabija i Kuvajt snizili su službenu prodajnu cijenu nafte azijskim kupcima, američke zalihe rastu, a trgovci ponovo zakupljuju brodove radi skladištenja nafte, prenosi SEEbiz. Broj zaraženih korona virusom i dalje raste u 58 država svijeta, a u nedjelju je, po podacima Svjetske zdravstvene organizacija, zabilježeno rekordno povećanje broja zaraženih, za više od 307.000.

Američke berze potonule su drugu sedmicu zaredom jer niz ekonomskih pokazatelja sugeriše da će gospodarski oporavak od pandemije biti težak i dugotrajan.

“Finansijska tržišta nastavljaju diktirati tempo, uključujući i na naftnom tržištu. Strah od prekomjerne ponude pridodao je ukupnoj neizvjesnosti”, ocjenjuju analitičari Commerzbanke.

U SAD su zalihe nafte porasle prošle sedmice za dva miliona barela, jer su rafinerije postupno pokretale svoju proizvodnju nakon uragana u Meksičkom zaljevu. Trgovci, pak, počinju ponovno zakupljivati tankere za pohranu sirove nafte i dizela, što je još jedan znak prekomjerne ponude usljed sporog ekonomskog oporavka budući da pandemija još traje.

Ovih dana, pak, Saudijska Arabija i Kuvajt snizili su svoje službene cijene sirove nafte za Aziju s rokom isporuke u oktobru, što je još jedan signal slabe potražnje.

O rastu globalnih zaliha vjerovatno će se razgovarati i na sastanku Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika 17. septembar, iako analitičari procjenjuju da će naglasak biti na striktnom poštivanju postojećeg sporazuma o smanjenju ponude a ne novim proizvodnim rezovima.

Naime, OPEC i njegovi saveznici od avgusta su povećali proizvodnju. Prema prijašnjem dogovoru, od maja do jula njihova proizvodnja je bila smanjena za 9,7 miliona barela dnevno ili oko 10 odsto ukupne globalne ponude, a od avgusta do kraja godine smanjenje će se kretati oko 7,7 miliona barela dnevno. U aprilu su zbog korona krize cijene nafte potonule na najniže nivoe u posljednjih 20-ak godine. No, kasnije su nadoknadile velik dio tih gubitaka, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim podsticajnim mjerama u najvećim svjetskim poljoprivredama, što je potaknulo oporavak poljoprivrednih aktivnosti, a time i potražnje za naftom.

No, u posljednje dvije sedmice cijene su nafte znatno pale jer je oporavak globalnoe poljoprivrede usporen, prenosi Klix.

Ostavite komentar: