Rast prometa na domaćem i inostranom tržištu

12.12.2020. | 10:14

Ukupni desezonirani promet industrije u Republici Srpskoj u oktobru veći je za 4,2 odsto nego u septembru, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

U posmatranom periodu desezonirani promet industrije Srpske na domaćem tržištu imao je rast od 4,1 odsto, dok je na inostranom tržištu rast bio 4,4 odsto.

Ukupni kalendarski prilagođeni promet industrije Srpske u oktobru ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine imao je rast od 7,9 odsto.

Kalendarski prilagođeni promet industrije Srpske u posmatranom periodu na domaćem tržištu imao je rast od 0,2 odsto, a na inostranom tržištu rast je bio 14,6 odsto.

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je Srni da je rast prometa industrije Srpske na domaćem i inostranom tržištu nastao zbog rasta proizvodnje u prvom redu u prerađivačkoj industriji, što je uslovljeno procesima privrednog oporavka ekonomija zemalja EU od posljedica pandemije virusa korona.

Ona je navela da je kod značajanog broja privrednih subjekata prerađivačke industrije u Srpskoj proizvodnja zbog uslovljenosti poslovnim i drugim oblicima veza za inopartnere u direktoj zavisnosti od njihovog proizvodnog i nivoa plasiranja proizvoda na tržište.

“Sve to je stvorilo uslove i za povećanjem nivoa inostrane potražnje što je imalo pozitivan uticaj na rast proizvodnje i samim tim prometa industrije”, istakla je Stojadinovićeva.