Rast proizvodnje šumskih sortimenata za 7,9, a prodaje za 5,7 odsto

18.06.2022. | 08:58

U Republici Srpskoj je za prva četiri mjeseca ove godine proizvedeno ukupno 530.494 metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili više za 7,9 odsto nego u istom periodu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Najzastupljeniji u proizvodnji bili su trupci, kojih je proizvedeno 192.739 metara kubnih od četinarskog i 100.513 metara kubnih od lišćarskog drveta.

Među proizvedenim sortimentima nalazi se i 152.291 metara kubnih ogrevnog drveta od lišćara, 42.071 metara kubnih četinarskog drveta pogodnog za hemijsku preradu, celulozu, drvene ploče.

U Srpskoj je za prva četiri mjeseca prodato ukupno 482.702 metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili više za 5,7 odsto nego u istom periodu lani.

Najzastupljeniji u prodaji bili su trupci, kojih je prodato 58.221 metara kubnih od četinarskog i 31.352 metara kubnih od lišarskog drveta.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvopererade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je Srni da se ostvareni rezultati u šumarstvu mogu smatrati dobrim i da očekuje da će do kraja godine biti ostvarene i veće stope rasta.

Prema njegovim riječima, ovaj kumulativni rezultat ostvaren je tokom četiri prva mjeseca najviše zahvaljujući rezultatima u aprilu kada je porizvodnja povećana za više od 14 odsto.

“Prošla godina je generalno za šumarstvo bila slaba i zato su osnovice manje, ali ohrabruje da je zadržan procenat rasta i da se to malo povećava. Očekuje se bolja situacija, jer tržište još uvijek pokazuje visok stepen tražnje i nadam se da situacija u Ukrajini neće u većoj mjeri uticati da se poremeti nivo tražnje naših najvažnijih tržišta u EU”, naveo je Šinik.