Rast proizvodnje i prodaje šumskih sortimenata

02.02.2021. | 09:31

U Republici Srpskoj u prošloj godini proizvedeno je ukupno 1,98 miliona metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili više za 2,4 odsto nego u 2019. godini, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Najviše je proizvedeno trupaca u masi od 642.663 metara kubnih od četinarskog i 320.143 metara kubnih od lišćarskog drveta.

Među proizvedenim sortimentima nalazi se i 633.711 metara kubnih orgevnog drveta lišćara i 234.856 metara kubnih četinarskog drveta pogodnog za celulozu, hemijsku obradu.

U Srpskoj je u prošloj godini prodato ukupno 1,939 miliona metara kubnih raznih šumskih proizvoda ili više za 1,3 odsto nego u 2019. godini.

Najzastupljeniji u prodaji su bili trupci.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je Srni da je u prošloj godini ostvaren dobar rezultat u proizvodnji sektora šumarstva i da je u okvirima očekivanja zbog kretanja zabilježenih posebno u drugom polugodištu prošle godine.

– To je ostvareno u nepovoljnim uslovima pandemije virusa korona i posebno je bila značajan proizvodnja u novembru i decembru koje su bile znatno veće u odnosu na ostvareni proozvodni nivo u tim mjesecima 2019. godine – naveo je Šinik.

Prema njegovim riječima, ostvareni rast prodaje šumskih sortimenata upućuje na zaključak da je tražnja za tim proizvodima normaliozovana jer dolazi i do normalizacije i održavanja tog stepena tražnje na onim tržištima na koje upućen drvoprerađivački sektor Srpske.

– Možemo očekivati, pod uslovom da ne bude nekih većih poremećaja koji bi mogli prekinuti ovakav trend, da se već u ovoj godini vratimo na onaj pravac rasta i poboljšanja učinka za ukupnu ekonomiju Srpske – dodao je Šinik.