Ranije nego što je planirano: Njemačke mašinovođe prekidaju štrajk

27.01.2024. | 17:48

Sindikat njemačkih mašinovođa “GDL” prekinuće štrajk ranije nego što je planirano jer se nastavljaju pregovori sa kompanijm “Dojče ban”, saopštile su danas obje strane.

Štrajk, koji je četvrti po redu i najduži u višemjesečnom sporu zbog plata i radnih sati, počeo je u 2.00 časa u srijedu, 24. januara, i trebalo je da traje do ponedjeljka uveče.

Međutim, sindikat je saopštio da će okončati štrajk teretnog saobraćaja sutra u 18.00 časova, a putničkog u ponedjeljak u 14.00 časova.

Radnici u sektoru saobraćaja širom Evrope stupili su u štrajk sa zahtjevom za povećanje plate kako bi se izborili sa uticajem inflacije.

“Pregovori se, konačno, nastavljaju”, rekao je zvaničnik “Dojče bana” Martin Zajler.

Dvije strane su se saglasile da će voditi pregovore u narednih pet sedmica i da neće biti obustave rada, najmanje do 3. marta.

Razgovori će biti povjerljivi i strane se neće obraćati javnosti do zaključka pregovora.

Jedan od glavnih zahtjeva “GDL” je smanjenje radnih sati na 35-časovnu radnu sedmicu sa tranutnih 38 sati, a da pri tom osoblje prima punu platu.

“Dojče ban” je odbacio ovaj zahtjev kao preskup i naveo da treba da zaposli još 10 odsto radne snage kako bi popunili prazninu.