Rampa još nije podignuta! Nepoznato kada će se riba iz BiH naći na policama marketa u Rusiji

10.04.2021. | 08:15

Iako je ranije najavljivano da bi izvoz ribe iz BiH na rusko tržište trebalo da krene početkom godine, to se još nije desilo i nije poznat datum kada će se riba iz BiH naći na policama marketa u Ruskoj Federacije.

Naime, Zoran Tepić, direktor firme “Tropik ribarstvo – Ribnjak Janj”, koja je ujedno i jedino preduzeće iz BiH koje je nominovano za izvoz u Rusku Federaciju, kazao je da je Kancelarija za veterinarstvo BiH uradila sve što treba i sve što je u njihovom domenu.

“Mi kao privrednici smo aplicirali i ono što je najbitnije jeste da smo u prošloj godini izvršili adaptaciju i rekonstrukciju, jednu veliku investiciju, da bismo mogli zadovoljiti stroge uslove kako evropske, a pogotovo Ruske Federacije”, kazao je Tepić.

Ističe da je ostao nedorečen stav Ruske Federacije, odnosno, kako kaže Tepić, da li će dodijeliti Kancelariji za veterinarstvo BiH nadležnost da predloži kandidata koji je jedini apliciran, a bez dodatnog audita.

“Ili će to uraditi Ruska Federacija, što znači da neće prepustiti našoj državi da to uradi i da će oni doći na audit, kako državnih organa, tako i nas privrednika, u cilju ispunjavanja svih uslova. Ovo je jako bitna odluka Rusije, jer na osnovu toga znamo koji su nam sljedeći koraci”, ističe Tepić i dodaje da u svakom slučaju oni nisu ti koji mogu ubrzati čitav proces.

Kako kaže, ono sto je optimistično za industriju ribe jeste da je u prvom kvartalu ove godine već primjetan izvoz i da se takav trend očekuju i u narednom periodu.

“Mi smo već otvorili nova tržišta kao što su Slovenija, Švajcarska, a nadamo se da ćemo imati priliku da izvozimo u Njemačku”, ističe Tepić. Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH kažu da se čeka na odgovor nadležnog tijela Ruske Federacije o daljim koracima po pitanju izvoza na rusko tržište.

Naime, kako ističu iz ovog ministarstva za Nezavisne, Kancelarija za veterinarstvo BiH informisala je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da je “Tropik ribarstvo – Ribnjak Janj”, u skladu sa zahtjevima nadležnog tijela Ruske Federacije, pripremilo odgovore koje je dužano kao izvozni objekat dostaviti za procjenu odobrenja izvoza od strane nadležnog tijela Ruske Federacije.

“Kancelarija za veterinarstvo BiH je, po zaprimanju navedenih odgovora od strane ‘Ribnjaka Janj’, 29. januara ove godine odgovore proslijedila nadležnom tijelu Ruske Federacije. Trenutno se čeka na odgovor nadležnog tijela Ruske Federacije o daljim koracima po pitanju izvoza na rusko tržište”, ističu iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Kako kažu, kada je u pitanju nominovanje preduzeća za izvoz na rusko tržište, trenutno nijedan drugi odobreni objekat nije uputio takav zahtjev prema Kancelariji za veterinarstvo BiH.

“Međutim, svaki odobreni objekat ima pravo da uputi zahtjev na osnovu kojeg će Kancelarija da započne proceduru prema nadležnom tijelu Ruske Federacije”, dodaju iz ovog ministarstva.

Ističu da je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, tokom nedavne radne posjete Trebinju obišao kompaniju “Butreks ribarstvo” i informisao njeno rukovodstvo o mogućnosti izvoza na rusko tržište.

“Predstavnici ove kompanije izrazili su zainteresovanost za izvoz svojih proizvoda u Rusku Federaciju, te je dogovoreno da se u narednom periodu obrate sa zahtjevom Kancelariji za veterinarstvo BiH, koja će započeti potrebne procedure prema ruskoj strani”, zaključili su iz Ministarstva.

Oznake: Rusija