Rajaner “pogurao” Boing narudžbinom 75 aviona “737 Maks”

03.12.2020. | 21:54

“Boingov” problematični model aviona “737 Maks” dobio je povjerenje jedne od najvećih evropskih niskotarifnih aviokompanija: irski “Rajaner” naručio ih je danas, samo nekoliko nedjelja prije no što će ponovo poletjeti poslije dva pada u kojima je poginulo 346 ljudi.

“Rajaner” je u četvrtak rekao da je naručio još 75 aviona “737 Maks”, povećavajući svoje narudžbine na ukupno 210.

To je podsticaj za “Boing” koji je pretrpio veluku štetu zbog otkazivanja podrudžbina tom modela aviona prizemljenog skoro dvije godine i dok je i cijela potražnja za novim avionima naglo opala zbog pandemije korona virusa.

Generalni direktor “Rajanera”, Majkl Oliri, rekao je da ti avioni nude manju potrošnju goriva i da su tiši od ostalih. Izrazio je uvjerenje da će klijenti letjeti tim modelom aviona i da će se potražnja za putovanjima oporaviti sledeće godine kada vakcine protiv virusa budu široko dostupne.

Zbog otkazivanja porudžbina poslije nesreća tog modela i jer aviokompanijama prijeti gubitak zbog pandemije, Boingov je izgubio ugovore za više od 1.000 aviona “737 Maks”. Izvršni direktor “Boinga” Dejvid Kalhun rekao je da je uvjeren da je potez “Rajanera” početak obnavljanja potražnje za avionima “737 Maks”, prenosi N1.

Finansijski uslovi posla nisu objelodanjeni. U uobičajena vremena aviokompanije ostvaruju velike popuste ako naruče desetine aviona, a i “Boing” će možda biti pod većim pritiskom da smanji cijene zbog nedavnih otkaza podrudžbina.

Avioni “737 Maks” su prizemljeni širom svijeta u martu 2019. godine poslije pada dva u Indoneziji i Etiopiji. Prošlog mjeseca američka Savezna uprava za vazduhoplovstvo raščistila je put za povratak aviona odobravanjem novog softvera za upravljanje letom i drugih promjena kojima je taj model postao bezbjedniji.

 

 

Oznake: Boing, Rajnar, Ryanair