Radost za najstariju populaciju! Vidović: Biće planirana sredstva za povećanje penzija

01.12.2020. | 11:21

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je danas u Banjaluci da će u budžetu Srpske za narednu godinu biti planirana sredstva za povećanje penzija.

“Obavezno je usklađivanje penzija sa rastom plata i Vlada Srpske je obavezna da izračuna procenat rasta penzija. Plate su u ovoj godini rasle za 5,2, a troškovi života za jedan odsto i na osnovu ovoga ćemo izračunati nivo rasta penzija i planirati sredstva u budžetu za narednu godinu”, rekla je Vidovićeva u Narodnoj skupštini tokom poslaničkih pitanja ministrima u Vladi Republike Srpske.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je epidemiološka situacija u Srpskoj kompleksna, iako postoji stabilizacija broja lica koja su zaražena korona virusom.

“U ovom trenutku ne namjeravamo pooštravati mjere u borbi protiv korona virusa. Ostaje obaveza svih nas da se pridržavamo propisanih mjera i zajednički pokušamo izaći iz krize”, naglasio je Šeranić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da će stanovnici moći ostvarivati dodatni prihod prikupljanjem šumskih plodova, ali će morati imati sertifikat, odnosno proći određenu obuku.

“Stanovnici neće plaćati naknadu za prikupljanje šumskih plodova, a naš cilj jeste da ova oblast bude uređena”, kaže Pašalić.

Ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač rekao je da Ministarstvo koje predvodi radi u skladu sa zakonom, a policajci koji su prekršili zakon će disciplinski odgovarati.

“Svaki policajac i policijska uprava je dužna da sprovodi zakone. Policajci koji su prekršili zakone će disciplinski odgovarati, a kako će sudovi raditi na osnovu policijskih izvještaja njihova je stvar i tu se nećemo miješati”, rekao je Lukač.