Radnici Željeznica RS ipak idu u štrajk

05.06.2019. | 23:36

“Nudimo vam ispaltu stimualcije, počevši od plate za maj pa do potpisivanja kolektivnog ugovora. Prihvatamo, ali od štrajka ne odustajemo” rezultat je to dvočasovnih pregovora Uprave i sindikata ŽRS, u prostorijama željezničke stanice u Banjaluci. Snimanje sastanka, nije bilo dozvoljeno, ali su strane bile raspoložene za izjave.

“Stimaualcije za radnike, koji imaju primanja do 500 maraka 10 odsto, za radnike koji imaju primanja 500-700 maraka 8 odsto, a za radnike od 700 do 1.100 maraka je šest odsto. Novac je obezbjeđen zbog pozitivnih rezultata koji su ostvareni u prva četiri mjeseca u toku 2019.godine, a što je u skladu sa palnom poslovanja za 2019.godinu”, kaže Zoran Ilinčić, v.d. direktor “Željeznica Republike Srpske”.

https://www.youtube.com/watch?v=JglcvntR13g

“S obzirom da nismo zadovoljni iznosom stimualcije i što nismo dobili neku garanciju da će to ići trajno, odnosno da će ići do potpisivanja kolektivnog ugovora, odnosno donošenaj pravilnika o radu. Znači, mi idemo u štrajk po najavi”, kaže Zlatko Marin, Samostalni sindikat transportne

Ovih dana na adresu Uprave Željeznica, kažu, stižu zahtjevi za saradnju i prevoz novih roba koje nisu bile u planu prevoza. Kažu da razumiju status radnika i njihovo nezadovoljstvo trenutim niskim platama, i da će se potruditi da u razgovoru sa sindikatima pronađu rješenje. Sindikalci im odgovaraju, uzdamo se samo u Vladu Republike Srpske.

“Mislimo da svi problemi sa Željeznice se mogu riješiti samo u razgovorima sa Vladom i da je ona ta koja je kompetentna za to”, kaže Zlatko Marin.

Jedan od razloga za štrajk, osim toga što nisu dobili 10 odstotno povećanje plate po ranijoj samoinicijativnoj ponudi Uprave ŽRS, jeste i to što se Vlada oglušila na njihov poziv za sastanka. U petak, na pola sata, stupiće u štajk upozorenja.

 

Izvor:(ATV)