Radnici idu put primorja! Dnevnice i do 50 evra, ali zainteresovanih za ovo nema

11.07.2023. | 15:39

Dnevnica za rad na građevini ide do 50 evra, za branje voća u Srbiji zavisi od vrste a kreće se od 2,5 hiljada (oko 20 evra) do 6.000 dinara (oko 50 evra).

U toku je sezona koja je teška za ugostitelje, jer su svi kvalifikovani radnici na primorju gdje su veće plate u sezoni.

“Sezona je krenula jod od aprila i maja, naši radnici odu put primorja, Hrvatska i Crna Gora najviše, u ovom periodu, pa se nedostatak koji i inače imamo, dodatno poveća”, kaže za Prva TV Miloš Turiski sa portala “Infostud”.

“Konobari i kuvari nam fale tokom cijele godine a tokom sezone tu se najviše traže radnici. Dok se ne vrate negdje oktobra mjeseca, faliće radnici. Slično je i u građevini koja isto tokom lijepog vremena radi punom parom, mada to nadomješćujemo uvozom radne snage iz inostranstva”, objašnjava Turinski.

“Dnevnice za branje voća idu od 2.500 dinara do 50 evra i zavise od onoga što poslodavac uz to nudi, na primjer smještaj, hrana, prevoz i slično”, dodaje on.

“To su poslovi koji su teški, rade se po suncu, često i po deset sati ili na normu, u zavisnosti od dogovora sa gazdom. Nije lako i nisu svi spremni da to rade čak ni za tako visoke dnevnice”, kaže Turinski i dodaje da to uglavnom rade mlađi ljudi radi džeparca za ljetovanje i slično, piše B92